Skip to content

Vol verwachting klopt ons hart

24 november 20135 minute read

Wassenaar – Jaarlijks staan de kinderen vol verwachting Sint-Nicolaas op te wachten, kinderhartjes die sneller slaan, en turen in de verte in de hoop een glimp van Sint-Nicolaas op te vangen.

Een glinstering in de ogen van de kinderen, als zij de Sint zien. Ouders die met trots naar hun kinderen kijken en zelf terug denken aan hun kindertijd. De “magie” van het Sinterklaas feest die wij vroeger ervoeren toen wij klein waren, geven de ouders nu over aan hun kinderen.

Hoe spannend is het niet voor de kleintjes, overdag de optocht van de sint en ’s avonds je schoen zetten met een tekening en/of verlanglijstje en natuurlijk niet te vergeten een wortel en/of 2 suikerklontjes voor het paard en dan luidkeels zingen voor Sint & Piet in de hoop dat zij het horen. De volgende ochtend zo snel mogelijk naar je schoen sprinten, in de hoop dat je lief bent geweest en een cadeautje hebt gekregen van de goedheiligman. Daar aankomen en vol bewondering cadeautjes aantreft in je schoen. Onbetaalbaar als je de reactie van zo’n kleintje ziet. Zowel ’t kind als de ouders staan te glunderen. ’t kindje glundert omdat hij/zij cadeautjes heeft gekregen, en de ouders glunderen omdat hun wondertje zo blij is.

Echter is het niet voor alle kinderen feest, er zijn ook kindjes van minderbedeelde gezinnen die geen cadeautje of snoepgoed in hun schoen krijgen, simpelweg omdat de ouders hier de centjes niet voor hebben. ’t kindje zet vol goede moed zijn/haar schoen zingt luidkeels sinterklaas liedjes, heeft een mooie tekening gemaakt voor Sint & Piet, word de volgende ochtend wakker, gaat naar zijn/haar schoentje en treft hier niets aan, wel is de tekening mee genomen, “Papa, mama ben ik dan niet lief geweest dit jaar of is de Sint mij vergeten”? Ja, dit gebeurd werkelijk in een land als Nederland. ’t kindje begrijpt er niets van en kijkt verontwaardigd en met tranen in de ogen zijn/haar ouders aan en de ouders voelen zich machteloos en schuldig. Hoe gaan zij dit hun oogappeltje, hun parel uitleggen? Onmogelijk, hoe en vooral waar ga beginnen om het uitleggen dat de Sint geen cadeautje voor hem/haar heeft?

Ook bij ons in Wassenaar is er een voedselbank en ik weet dat daar ook gezinnen bij zitten met kleine kinderen waarbij naar alle waarschijnlijkheid het bovenstaande beeld dat ik schetste werkelijkheid word. De voedselbank zit in Wassenaar gevestigd in de St. Jozef Parochie. Wellicht dat u contact met hen kunt opnemen of u nog wat kunt beteken, een klein cadeautje of wat snoepgoed om maar het schoentje van dat kleine mensje te vullen, om teleurstelling.

Na dit serieuze onderwerp wat ik ook graag onder de aandacht wilde brengen aangezien dit soms word vergeten, komen er nu enkele leuke weetjes over het Sinterklaas feest die u wellicht niet wist.

Wist u trouwens dat Sint-Nicolaas eigenlijk helemaal niet uit Spanje komt? Sint-Nicolaas (eigenlijk Nicolaas van Myra) is geboren in de Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië.

Wist u ook dat er ook verschillende legendes staan aan de grondslag van Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen? Zo is er de legende van de drie scholieren die door een herbergier werden gedood maar door Sint-Nicolaas weer tot leven werden gewekt, de legende van de drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas konden trouwen, of de legende van het kind dat in het bad door Sint-Nicolaas werd behoed voor verbranding.

Wist u ook dat van oudsher in sinterklaasliedjes niet wordt gezegd dat Sint-Nicolaas uit Spanje komt? Maar dat hij naar Spanje reist om lekkernijen te halen. En dat waarschijnlijk was onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) de eerste die Sint-Nicolaas uit Spanje liet komen.

Wist u ook dat het sinterklaas feest al vanaf de 15e eeuw word gevierd? In Nederland zet men vanaf ten minste de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas.

Wist u dat Kunstschilder Jan steen in de 17e eeuw twee schilderijen heeft gemaakt waarop hij Sinterklaasochtend heeft vast gelegd?
(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas)

Met deze interessante weetjes en de foto’s van de intocht van Sint-Nicolaas op 23 november 2013 te Wassenaar, wil ik mijn column afsluiten.

Rest mij alleen nog te zeggen een hele fijne pakjes avond en geniet van het samen zijn met uw familie en vrienden.
Laten wij de magie en vreugde die wij vroeger ervoeren met het Sinterklaas feest, overbrengen op onze volgende generatie.

Lieve groet, Samantha Christina.

Tags

SinterklaasWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top