Skip to content

Brandweergeschiedenis maakt nieuwsgierig

6 maart 20154 minute read

Wassenaar – Voor het eerst organiseert Brandweermuseum Wassenaar een “dag van de brandweergeschiedenis”. Mij werd gevraagd: waarom? en is de brandweergeschiedenis interessant? Vaak vragen bezoekers ook: “zijn er nog meer brandweermusea in Nederland?”.

Een van de redenen waarom we de dag organiseren is om aan het publiek te laten zien dat er ook elders in Nederland mooie brandweermusea zijn, vaak groter dan het onze. En dat er tal van andere initiatieven zijn die net als wij de brandweergeschiedenis tot leven willen brengen. Een andere reden is dat er in onze regio flink wat historische brandweervoertuigen zijn, die door kleine groepen vrijwilligers worden gerestaureerd, verzorgd en onderhouden. Daarvan komen er een aantal naar De Paauw op zaterdag 7 maart 2015.

Is brandweergeschiedenis interessant? Jazeker!
Er zijn in het verleden grote of kleinere branden geweest die veel indruk hebben gemaakt. In Wassenaar bijvoorbeeld de Schoolstraatbrand of “de brand op 13 april 1947 in de Adriaan Pauwstraat, die mogelijk ontstaan is door een sigaret vanaf balcon in kist met afval celluloid of door zelfontbranding. Die brand werd geblust met 7 stralen lage druk uit open water en uit de waterleiding. Door steekvlammen is de achtergevel der percelen 41-39-37-35 in brand geraakt alsmede de houten en stenen loodsen met opslag van celluloid welke geheel afbrandde, met schade aan houten loods met bouwmateriaal en aan een overkapping voor houtopslag. een gedeelte van de brillenfabriek leed ernstige schade aan de daar geplaatste machinerieën. De eigenaar van de brillenfabriek had een vergunning voor de hinderwet zonder voorwaarden voor opslag, zodat het dus mogelijk was, dat het afval open en bloot achter de fabriek was opgeslagen”. Zo’n notitie in ons archief maakt je nieuwsgierig.

Ook branden op Duinrell en branden in gebouwen met een rieten kap prikkelen de nieuwsgierigheid. Dan zijn er de dierenreddingen: een giraf overeind zetten in het Dierenpark, een aangespoelde walvis nat houden op het strand, talrijke paarden uit de sloot gehaald. Maar nog belangrijker zijn de verhalen van en over de brandweermensen die in de afgelopen eeuwen hun werk hebben gedaan. Of verhalen over brandspuitfabrikanten die in het openbaar (met behulp van brochure) beschaafd maar stevig ruzie maakten. De inventiviteit, het koopmanschap, de vasthoudendheid en de weerbarstigheid van onze grote voorbeelden Jan van de Heijden en Gerard van der Mark nodigen al evenzeer uit om er meer van te weten te komen.

En wat denkt u van “ossenbloed”? Een schuimvormend middel, op basis van dierlijk afval, dat nog steeds gebruikt wordt bij oefeningen op de Maasvlakte. Het middel is in 1968 heel nuttig geweest bij een brand in de machine kamer van de Karel Doorman in Den Helder. In het museum hebben we een klein flesje met het originele spul.
Wie eenmaal nieuwsgierig geworden is zal zich natuurlijk ook afvragen hoe de brandweermensen het destijds moesten redden toen er nog geen ademlucht toestellen waren.

De missie van Brandweermuseum Wassenaar is “de brandweergeschiedenis tot leven brengen”. Op allerlei manieren: door onze oude prenten te laten zien, door strips en kinderboeken met brandweer te ontsluiten, door onverwachte verhalen bij voorwerpen te tonen, door gebeurtenissen uit het verleden te verklaren en door te laten zien hoe brandweermensen er zich doorheen sloegen, door technische, persoonlijk en cultuurhistorische aspecten van de brandweergeschiedenis aan het licht te brengen.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top