Skip to content

Meet-n-Move sportdagen voor vluchtelingenkinderen

10 oktober 20162 minute read

Wassenaar – Sociale Zaken 4 oktober bekend gemaakt. De Nederlandse sportverenigingen draaien voor het grootste gedeelte op vrijwilligers, maar kunnen een paar extra handen goed gebruiken. Alleen: vluchtelingen hebben de weg naar de sportclubs nog niet gevonden.

Daar brengt een Meet-n-Move dag verandering in, een sportdag waarop Nederlandse kinderen in de leeftijd van 9 -12 jaar samen gaan sporten met vluchtelingenkinderen op een sportvereniging. Op die dag is een achterstand in de Nederlandse taal of op school niet belangrijk, in sport en spel zijn alle kinderen gelijk. De activiteiten zullen vooral gericht zijn op samenwerken en teambuilding.

Het concept van een Meet-n-Move dag is simpel:

  • het brengt vluchtelingenkinderen in contact met het Nederlandse sportverenigingsleven. Zijn hun kinderen eenmaal ergens lid, dan benaderen de meeste sportclubs de ouders als vrijwilliger.
  • het is een ontspannen manier om onderling kennis te maken.
  • het haalt de AZC-kinderen uit hun dagelijkse omgeving.
  • het geeft Nederlanders op een laagdrempelige manier de mogelijkheid iets te betekenen voor vluchtelingen.
  • het is makkelijk op alle sportclubs in Nederland te organiseren.

De Meet-n-Move sportdag is een initiatief van o.a. HGC-captain en oud-Oranjespeler Floris van der Linden. Uniek is de samenwerking van topsporters en statushouders. Samen
vormen zij de begeleiding op die dag. Voor de Nederlandse kinderen zijn de topsporters grote voorbeelden, voor de vluchtelingenkinderen zijn de begeleidende statushouders de verbinding in taal en cultuur.

Op vrijdag 21 oktober a.s., in de herfstvakantie, vindt op de velden van hockeyclub HGC, de eerste Meet-n-Move dag plaats. Publiekstrekker Jorrit Croon is een van de begeleiders. Ook Oranjespeler Valentin Verga is van de partij. Hij weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om in een nieuw land te gaan wonen en de taal te moeten leren.

Meet-n-Move is een initiatief van de Stichting Dutch Integration Group. Om een bijdrage te leveren aan hun integratieproces wil de Stichting initiatieven ontplooien voor vluchtelingen en statushouders (Nieuwe Nederlanders), waarbij zij op een makkelijke manier en op verschillende terreinen in contact komen met de Nederlandse bevolking. Veel Nederlanders willen vluchtelingen een helpende hand bieden, maar weten soms niet goed hoe ze dat het beste kunnen doen. Samen dingen doen is de beste manier om elkaar te leren kennen en vooroordelen weg te nemen. Meet-n-Move is het eerste initiatief vanuit de Stichting dat vanuit die gedachte is opgezet.

Tags

Meet-n-MoveVluchtelingenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top