zondag 20 januari 2019

P Politiek

HartvoorWassenaar: Het zit financieel niet goed

Wassenaar - Volgende week wordt in de gemeenteraad de begroting 2017 besproken. Een begroting die we niet begrijpen en waar we geen begrip voor hebben.

Een belangrijke waarde voor HartvoorWassenaar is: goed bestuur in Wassenaar. Belangrijk voor goed bestuur is een degelijk financieel beleid.
HartvoorWassenaar heeft zich van af het begin van deze coalitie (CDA,D66,GL,PvdA,PassievoorWassenaar), in 2014, zorgen gemaakt over de ontwikkeling van de jaarlijkse tekorten. En aan een leuk idee werd meteen, buiten de begroting om, geld uitgegeven. Over de tegenvallers hebben we het nog niet.
Inmiddels zijn alle oppositiepartijen het met HartvoorWassenaar eens dat er forse problemen zijn.
En deze coalitie lost deze problemen niet op. Ze gaat door op de ingeslagen weg. Het doet steeds meer denken aan het potverteren van linkse partijen van een paar jaar geleden.

In 2017 groeien de uitgaven met 8,3%, terwijl de inkomsten, dankzij de OZB verhoging van ongeveer 7%, met een magere 1,8% groeien.
Het tekort loopt op van €1,9miljoen in 2016 naar €5,7miljoen in 2017. Dat tekort kunnen we nog betalen omdat we een spaarpot hebben. Maar nog 2 jaar en de spaarpot is leeg. Dan moeten we geld gaan lenen. Of de belastingen (OZB) verhogen. En wij geloven niet dat de Wassenaarders dat willen.

Maar ook: We willen dat Wassenaar een zelfstandige gemeente blijft. Je moet dan financieel zelfstandig zijn en je eigen broek kunnen ophouden.

Eerder dit jaar hadden we even de hoop dat de coalitie verstandiger zou worden. Het werd ook hen duidelijk dat de inkomsten terug liepen, en hun plannen (zoals het fors laten toenemen van het ambtenarenapparaat), veel geld zouden kosten. En alle partijen weten nu al dat de kosten zullen nog verder oplopen, door onderhoud aan gebouwen.

Deze coalitie leeft boven haar stand. Er wordt te veel geld uitgegeven aan de normale huishouding. ze weigert keuzes te maken, want zolang er nog geld in de spaarpot zit hoeft dat niet, is haar mening.
Deze coalitie heeft ook geen plan om de tekorten af te bouwen. Dat mag de volgende coalitie van af 2018 doen.

HartvoorWassenaar is duidelijk: We willen niet boven onze stand leven. We willen geen belastingverhogingen.
We willen dat keuzes gemaakt worden zodat we ook op langere termijn financieel in balans zijn. En we willen dat er een plan komt om die balans te bereiken.

Kortom: We willen een dorp in balans, en wij zullen daar hard aan werken.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans