woensdag 23 mei 2018

K Kunst & cultuur

Tentoonstelling Tussen lucht en klei

Wassenaar - Expositie met schilderijen en tekeningen van Marijk Gerritsma, keramische objecten van Annelies Pont en foto’s van Anja Zwanenburg. 25 maaart t/m 23 april in Galerie in de Molen. Céçile Verburg, kunsthistorica, zal aankomende zaterdag om 16.00 uur deze tentoonstelling feestelijk openen.

Marijk Gerritsma toont een maandlang schilderijen, tekeningen met houtdruk en Vogelboeken bij de Kunstgroep Wassenaar. Als beeldend kunstenaar en natuurschilder boeit haar vooral het licht: schaduwen, schimmen en lichtvlekken zorgen voor steeds veranderende en tijdelijke vormen. Marijk maakt ze tot vaste vormen in haar werk. Fijne lijnen en weerbarstige takken doen ons stil staan bij een stukje – door haar- uitvergrote en geabstraheerde natuur. Naast dit prachtige contemplatief stemmende lijnenspel, laat Marijk in de galerie Lege Landschappen zien. “In het begin is er alleen een idee en een leeg doek. Na de eerste laag verf laat ik me meenemen door het schilderij. Er ontstaat kleur, donker en licht, vorm, spanning zachte en scherpe randen. Ik zet nog een paar pittige toetsen, als een punt achter een verhaal. En dan is het klaar.....Het eerder geziene landschap is getransformeerd tot een nieuwe werkelijkheid op het doek.” Het afdrukken van de vogelveren is een heel ander proces. Ambachtelijk en in opperste concentratie drukt Marijk Gerritma losse veren uit een vleugel af en bindt ze weer samen in een boek. Dit idee is eerder ontstaan, toen zij diep onder de indruk was geraakt van de prachtige fijne inkttekeningen die na het afdrukken op papier achterblijven. Sindsdien loopt zij niet zomaar meer aan dode vogels voorbij, maar geeft zij ze een nieuw bestaan in de vorm van Vogelboeken. Marijk Gerritsma volgde haar opleiding aan de KABK en woont en werkt in Leiden. Sinds kort is zij ook lid bij de Kunstgroep Wassenaar.

Na haar studie binnenhuiskunst en meubelontwerpen aan KABK den Haag, hield Annelies Pont zich vele jaren bezig met meubelontwerpen en vrije vormen in hout en glas. In 2004 ontdekte zij de plasticiteit van klei. Sindsdien is de klei voor haar het nieuwe medium om als kunstenaar mee te werken. Ieder object is voor haar weer een zoektocht naar vorm en spanning. Annelies neemt je op de tentoonstelling mee door een scala van vormen, verkregen door wisselende methodes. Soms kreukels, soms strak opgebouwd uit gewalste platen klei. Haar werk is uitgevoerd in sobere uni- kleuren, vaak is de ‘fluwelige huid’ voorzien van een toplaag van sinterengobe. “Ik combineer mijn abstracte keramische objecten graag met andere materialen zoals glas om te verbinden of om spanning in het werk te scheppen”. Annelies Pont woont en werkt in Purmerend.

Voor de fotografe en beeldend kunstenaar Anja Zwanenburg vormt de natuur haar grootste inspiratie. Vooral Friesland, waar zij woont en werkt, is een onuitputtelijke bron. “ Vaak laat ik het bijzondere van hele gewone dingen zien. Ik gebruik de fotografie om uitdrukking te geven aan mijn verwondering over natuurlijke vormen en processen. Ik fotografeer ook steeds meer vanuit mijn innerlijk. Momenten waarin ik totaal los kom van mezelf en oplos in het grote geheel. Een vorm van ‘mindfulness’. De tijd staat stil en ik vang dat moment met de camera.” Naast het fotograferen houdt Anja zich bezig met beeldbewerking. Hierdoor kan zij diepere lagen in het werk aanbrengen. Ook ontstaan onder haar handen kunstwerken die zijn samengesteld uit meerdere foto’s en materialen Haar opleiding volgde Anja aan de Fotoacademie te Amsterdam en aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Haar werk- atelier is in Jirnsum.
Op 25 maart en 23 april zijn de kunstenaars aanwezig in de galerie.

Op vrijdag 31 maart is er KUNSTCAFÉ , aanvang 17.00 uur. Tijdens het Kunstcafé zal Annelies Pont een kleine demonstratie geven en Marijk Gerritsma laat zien hoe haar Vogelboeken tot stand komen. Iedereen is van harte welkom! Voor meer info. en openingstijden zie www.kunstgroepwassenaar.nl