dinsdag 22 januari 2019

E Events

Hardlopers Run for Rio lopen Rondje IJsselmeer in tropische temperaturen

Wassenaar - De eerste km in Muiden doen we met alle hardlopers tezamen. We hebben 3 teams. Een team bestaat uit 1 loper en 5 fietsers. Zij wisselen onderweg met elkaar. Na ongeveer 12 km staat het volgende team klaar om het stokje over te nemen. De vaart zit er goed in, we lopen de eerste dag gemiddeld 12 km per uur. Soms is er even een tegenslag. Er staat een sluis open, we trotseren zwermen met vliegjes op de dijken, van één fiets breekt het zadel af en het eerste team stuit direct al op een afgesloten brug. Zij kijken op de kaart en op de GPS en zien een alternatieve route. Het team wat staat te wachten op het wisselpunt, ziet de lopers in de verte op een andere route. Met zwaaien, roepen en fluiten worden de lopers ingeseind. Eén van de lopers van het tweede team suggereert dat het eerste team een mol in haar midden heeft. Een andere loper denkt aan verborgen camera’s. Wie is de mol? beheerst de verdere loop. Bij de finish blijkt het John de mol te zijn!

Wat is Nederland toch mooi! De dijken, weilanden met koeien, het water, de hei, bos, leuke stadjes, prachtige boten en veel gezelligheid. We maken alles mee onderweg. Vanaf Medemblik is het één kaarsrechte weg van 20 km gevolgd door de afsluitdijk van 30 km. In Friesland is het donker. We gaan over in 2 nachtploegen die ieder 40 km lopen. De bordjes van de knooppunten zijn moeilijk te vinden in het donker. Op de dijk tussen Hindeloopen en Stavoren liggen honderden schapen op het fietspad. Bart fietst als een bordercollie vooruit om ze aan de kant te jagen. De lopers kunnen vaak slechts enkele meters vooruit zien. Met lampen op ons hoofd verlichten we de kaart. De routekaarten en beschrijvingen zijn gelukkig tot in de puntjes uitgewerkt.

Dan komt de zon op. Dag twee gaat beginnen. We lopen door de dauw in de velden en volgen de Zuiderzeeroute. Er is een nieuwe indeling van teams. De oudste deelnemer Peter wordt op de fiets begeleidt door de jongste deelnemer Mike. Het wordt ’s middags 30 graden. We lopen en fietsen al ruim 28 uur en de vermoeidheid neemt toe. We denken aan de straatkinderen in Tanzania en weten weer waar we voor lopen. Straks bij de finish hebben we 25.000 euro bijeengelopen voor de bouw van een studieruimte, entree, lerarenkamer en toiletten bij de DINKA school in Arusha. We hebben 383 km gelopen. De laatste kilometer lopen we met alle hardlopers. We zien ruim 30 familieleden en vrienden aan de finish staan. Emoties, dikke kelen en zelfs tranen komen te voorschijn. Wat een tocht, wat een teamwork, wat een prestatie. Er zijn bloemen en felicitaties. Voor iedere loper een medaille. Maar ook voor de drie dames van de catering en de beide chauffeurs is er een medaille en een luid applaus. Zij waren de drijvende stille krachten achter dit geweldige Run for Rio hardloopteam.