woensdag 17 oktober 2018

K Kunst & cultuur

Publiek luisterde geboeid naar 'El Picote' in Wzc Adegeest

Wassenaar - Tijdens een druk bezocht zondagmiddagconcert speelde in het woonzorgcentrum Adegeest op 11 juni "El Picote", de naam van het Amsterdamse gitaarkwintet bestaande uit flamenco-gitaardocent Frans Nottrot (geboren en getogen in Voorschoten) en vier van zijn beste leerlingen. Het kwintet was nog maar nauwelijks terug van een studiereis uit Spanje. Al bij binnenkomst kreeg het publiek een glas sangria en tapas om in de Spaanse sfeer te komen.

Al van het eerste stuk dat het gitaarkwintet speelde luisterde het publiek geboeid toe. In de Andalusische volkskunst draait het vaak om uitersten. Het is alles of niets. Het kwintet speelde ook Sevillanas, Fandango's, Bulerias, Farruca, Tangos en Rumba. Frans Nottrot lichtte de stukken toe en stelde dat de flamenco al bestond in de tijd van Mozart.

Spanje, en dan vooral Andalusië, staat onder andere bekend om de flamenco. In vele regio’s in Spanje kun je flamenco optredens bekijken, maar de oorsprong van de stijl ligt in de zuidelijke regio’s en dat is ook zeker te merken! Zo is flamenco tegenwoordig zelfs een van de belangrijkste exportproducten van Spanje!

Het repertoire en de samenstelling van deze muziekgroep zijn voort gekomen uit deze lespraktijk en de jaarlijkse studiereizen naar Andalusië die Frans ieder jaar voor zijn leerlingen organiseert. De gitaristen zijn gespecialiseerd in het Flamenco-repertoire van de meest zuidwestelijke Andalusische provincie Huelva, die gekenmerkt wordt door vrolijke en aanstekelijke stijlen als de welbekende Sevillanas en Fandangos.

De staande ovatie die het kwintet aan het slot kreeg was dan ook dik verdiend. Daarna volgde de rituele hulde door Jan Croon, de voormalige voorzitter van de vrienden van Adegeest die alle vijf gitaristen van een heerlijke Spaanse wijn voorzag. Zo kwam er een einde aan een zeer genietbare middag in Adegeest dat weer recht deed aan het adagium 'Geef Adegeest vleugels'.

In het gastenboek staan weer vele positieve reacties waaronder:"Boeiende middag, goede uitleg; Wat een geweldig optreden. We hebben genoten; Heerlijke Spaanse sferen. Prachtig optreden; Prima concert! Sprankelend. Verdient herhaling. Zonnige muziek uit Spanje; Zon, sangria. Virtuoos gespeelde gitaarmuziek, ik waande me even in Spanje. Muchas gracias".

Gehoord: 11.06.2017 Adegeest zondagmiddagconcert mmv El Picote. Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ vindt plaats op 10 september mmv de pianist Ardjoena Soerjadi.