woensdag 17 oktober 2018

E Events

Wassenaarse bierbrouwer valt volop in de prijzen

Wassenaar - De Wassenaarse brouwerij Crooked Spider is deze week bekroond met meerdere prijzen tijdens de “Beer Awards” in Engeland. Van de 6 ingezonden bieren kwamen maar liefst vijf bieren terug met een certificaat, waaronder de hoogst mogelijke beoordeling van 5 sterren voor de nieuwste versie van de Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout. De jonge brouwer Niels Beekhuizen is trots op het resultaat: “Er komen steeds meer brouwerijen, dus het is fijn om door een deskundige jury positief beoordeeld te worden.”

Prijzenfestival
In totaal werden 186 prijzen uitgereikd aan bieren uit verschillende categorieën. Zo zijn er bijvoorbeeld Pilsners en Dubbelbocken. Een wereld van verschil volgens de brouwer: “Ik brouw zelf bieren met internationale twists, met ieder een eigen smaak. Dat houdt het brouwen ook leuk! En als je bieren dan in een rijtje met namen als Duvel en Samuel Adams staan, komt er een nog grotere glimlach op je gezicht.”

R.I.B.A.C.S.
De absolute kers op de taart werd behaald met de R.I.B.A.C.S. De versie 2016 Glenburgie ’95 werd door de kenners tussen een rij van 12 vijf-sterren bieren van internationale afkomst geplaatst. Het bier, een Russian Imperial Stout, wordt slechts éénmaal per jaar, tussen Kerst en Oud & Nieuw gebrouwen. De lat lag hoog, de versie van vorig jaar werd reeds verkozen tot “beste winterbier van Nederland” en won tevens een gouden medaille tijdens een wedstrijd in Lyon. Na het brouwen wordt dit pikzwarte, zware bier vergist en gelagerd op reeds gebruikte vaten, waardoor de smaak van het vat in het bier terechtkomt. “Het was even zoeken, maar voor deze versie hebben we een vat gevonden waar voorheen een hele mooie speyside whisky in heeft gezeten. De whisky is slechts aan één klant verkocht, dus wij moesten zelf naar Stuttgart om een fles te bemachtigen!” Ook voor het bier moet wellicht ver gezocht worden, er zijn namelijk maar 480 flessen afgevuld. De bieren van Crooked Spider zijn voornamelijk in de regio van Wassenaar te krijgen.