woensdag 17 oktober 2018

K Kunst & cultuur

Lezing: The Guggenheim Museum, Bilbao and the architecture of Frank Gehry’

Wassenaar - Wassenaar, Warenar: Dinsdag 14 november 2017: ‘The Guggenheim Museum, Bilbao and the architecture of Frank Gehry’ door Siân Walters. De Guggenheim, ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry en geopend voor het publiek in 1997, is één van de meest bijzondere gebouwen van de 20e eeuw. Het gebouw is een museumstuk op zich door zijn deconstructivistische architectuur. Het is grotendeels bedekt met schubvormige titanium platen die ervoor moeten zorgen dat het gebouw honderd jaar kan schitteren. De glazen wanden zijn zo geconstrueerd dat ze de vele kunstwerken beschermen tegen warmte en beschadiging door zonlicht. Het museum huisvest een permanente collectie moderne kunst met werken van Picasso, Salvador Dali, René Magritte en Andy Warhol.

Gebouwd langs de rivier de Nervion, die loopt door de stad Bilbao naar de Cantabrische Zee, is het een van de vele musea die behoren tot de Solomon R. Guggenheim Foundation. Twee andere zijn: de Peggy Guggenheim-collectie in Venetië en het Guggenheim Museum in New York.
De architect Frank Gehry werd door Vanity Fair uitgeroepen tot één van de ‘belangrijkste architecten van onze eeuw’. Veel van zijn gebouwen, inclusief zijn privéwoning worden gezien als de belangrijkste werken van de hedendaagse architectuur en zijn, net als het Guggenheim in Bilbao, wereldberoemde attracties geworden.
De lezing begint met een uitleg over de Guggenheim Foundation. Vervolgens gaat Siân Walters in op de bijzondere omstandigheden die tot de keuze van Bilbao hebben geleid voor dit museum. Daarna wordt de architectuur van Frank Gehry belicht met beeldmateriaal van zijn werk in Europa en Amerika en wordt er ingegaan op de achtergrond van zijn asymmetrische, blijkbaar chaotische en deconstructivistische architectuur.

Siân Walters studeerde muziek en kunstgeschiedenis aan Cambridge University. Ze verzorgt lezingen voor de National Gallery, The Arts Society en Surrey University. Na haar afstuderen heeft Siân vier jaar in Italië en Frankrijk gewoond, waar zij voor het Peggy Guggenheim Museum en de vooraanstaande wetenschapper H.C.Robbins Landon heeft gewerkt.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12,-. Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60,- per jaar en voor een (echt)paar € 110,-. Website is: www.dfas.nl. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

The Arts Society The Hague (hiervoor DFAS The Hague), is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.