dinsdag 23 oktober 2018

K Kunst & cultuur

“Moeder van de selfie” start studiegroep in Wassenaar

Wassenaar - Suzanne Banning spreekt uit ervaring: Wanneer je in het buitenland woont moet je vindingrijk worden en je flexibel opstellen. Na 16 jaar verblijf in drie verre landen is zij een van de vele expats die in Wassenaar is neergestreken. Inmiddels woont de beeldend kunstenares sinds een jaar in onze gemeente en in die tijd heeft ze hier haar draai goed gevonden. Zo is ze nu bestuurslid van de Kunstgroep Wassenaar, die exposities heeft in de molen, en begint ze in januari als studiebegeleider bij de amateurkunstenaars van Ars et Studium. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking in de rustieke woning aan de Bremhorstlaan. Daar ontmoet De Wassenaarse Krant de “moeder van de selfie”, zoals ze zichzelf gekscherend noemt.

Dat vraagt om een uitleg en die geeft de vlot sprekende Suzanne graag. Na haar lerarenopleiding tekenen aan de kunstacademie in Arnhem, in 1998, brak het tijdperk aan van de digitale fotografie. Suzanne zag het als een uitdaging. Het was het begin van een periode van “experimentele fotografie”, die zou leiden tot exposities in onder andere Houston, Shanghai, Los Angeles en Lima.

In haar huiskamer slaat ze een fotoboek open dat een indruk geeft van haar werk. Tegen de achtergrond van geprojecteerd bewegend beeld fotografeert Suzanne zichzelf, uitgedost als een mythologische figuur of als een bekend personage uit de wereldliteratuur, met een bewegende fotocamera. Dat leidt tot kleurrijke zelfportretten die de verbeelding van de toeschouwer prikkelen. “Geen Photoshop”, haast zij zich te zeggen. Ze houdt van natuurlijke kleuren en wil die in stand houden. Haar werk wordt verder niet technisch gemanipuleerd en roept daardoor dezelfde verwachtingsvolle spanning op als een live concert waar geen studiotechnicus aan te pas komt.

Naast fotograferen gaat Suzanne in Wassenaar een studiegroep begeleiden bij het tekenen en schilderen. Daarmee pakt ze de draad op van het werk dat ze deed voordat zij in het jaar 2000 vertrok naar Houston in de Verenigde Staten. De in Twente geboren Suzanne was toen lerares tekenen aan een middelbare school in Voorburg. Hoe het programma van de nieuwe studiegroep bij Ars et Studium in het Van Heeckerenhuis eruit gaat zien, weet Suzanne nog niet. Zij wil zich in overleg met de deelnemers flexibel opstellen.

De studiegroep, die op maandagavonden bij elkaar komt is de achtste bij het snelgroeiende Ars et Studium. Meer informatie over de studiegroepen en over Suzanne Banning is te vinden op de site www.arsetstudium.nl.