donderdag 17 januari 2019

P Politiek

Pittig verkiezingsdebat in Het Veur Theater

Wassenaar - Het ging er nu en dan stekelig aan toe in het door Midvliet georganiseerde verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers van de partijen in Wassenaar over de Wassenaarse politiek op vrijdag 9 maart in Het Veur Theater. Met name de onderwerpen ‘vertrouwen in de politiek’ en ‘woningbouw’ lokten vinnige opmerkingen over en weer uit.

Maar liefst zeven Wassenaarse lijsttrekkers waren naar Het Veur Theater in Leidschendam getogen om met de verkiezingen in aantocht hun visie op lokale onderwerpen toe te lichten. Dit deden zij door in koppels te debatteren over een aantal stellingen en op vragen van de zaal te reageren.

De lijsttrekkers waren het overigens op hoofdlijnen wel met elkaar eens: dat er meer transparantie in de lokale politiek gewenst was, dat men van achterkamertjes af moest; dat men er zorg voor moest dragen dat voor alle Wassenaarders een plek was in de gemeente; en vooral ook dat de gemeente Wassenaar zelfstandig kon blijven, en burgers dat ook niet anders willen.

Fel uit de hoek
Dat verhinderde de volksvertegenwoordigers niet af en toe stekelige opmerkingen te maken. Met name Aart van Sloten, de lijsttrekker van GroenLinks kwam hier en daar fel uit de hoek.

Waar anderen er omfloerst op wezen dat het aanzien van de politiek met name ook geschaad werd door politici die in de media 'spookverhalen' ophingen over aanstaande fusies en opdrogende financiële reserves, schroomde Van Sloten niet man en paard te noemen. “Het is jammer dat Ben (Paulides, van Democratische Liberalen Wassenaar, red.) er vanavond niet is, want die heeft daar nogal een handje van.”

Verbale aanvaringen
Even daarop waste hij collega raadslid Mark Knevel (CDA) de oren. Die had op 2 maart een kritisch artikel gepubliceerd over het gebrek aan durf en kunde in de raad om transparant te zijn (de heer Knevel was in de zaal aanwezig). Ook hier vond Van Sloten dat Knevel niet de media op moest zoeken, maar dit in de raad aan de orde moest stellen: “Doe dan je mond open! Knevel zit zelf in de raad. Maar hij heeft hier nog geen motie over ingediend.” Anderen, zoals PvdA'er Jan van Noort, vonden dat verwijt onterecht: Knevel had dit in de desbetreffende commissie wel degelijk aan de orde gesteld, stelde deze.

Ook naar aanleiding van een publieksvraag over huizen die toegewezen werden aan mensen 'van buiten Wassenaar', kwam het tot een aanvaring, nu tussen Aart van Sloten en Henri Hendrickx van Hart voor Wassenaar, die pleitte voor een strikt voorkeursbeleid voor Wassenaarders en Van Sloten voor de voeten wierp de reële problemen te ontkennen van inwoners die niet in hun eigen gemeente terecht kunnen.
Van Sloten bitste terug dat Hendrickx dan niet ieder nieuwbouwproject moest proberen te torpederen; een suggestie die de fractieleider van Hart voor Wassenaar als onheus van zich wierp.

Nieuwbouw
Dat nieuwbouw nogal een dingetje was in de gemeente Wassenaar werd overigens al snel duidelijk: niemand wilde aan de recreatiegebieden komen, maar waar dan wel gebouwd moest worden, en hoe hoog dat dan mocht, daarover liepen de meningen uiteen. De PvdA wilde als de 'postzegellocaties' niet uitreikten, ook eens naar de bollenvelden kijken, maar dat liep meteen tegen verzet aan van de andere partijen. De VVD was resoluut dat er geen hoogbouw moest komen, maar daar werd tegen ingebracht dat alles boven de twaalf meter in Wassenaar al gold als hoogbouw, en dat er de komende jaren minstens duizend woningen bijgebouwd moesten worden om aan de vraag te voldoen.

Kortom, het was een enerverende avond.

Gespreksleiding en muzikale intermezzo's
De gespreksleiding was in de kundige handen van Pieter Kuipers (voormalig Omroep West-journalist) en Midvliet-radiomaker Peter van der Aar. Sonja Wortel nam de presentatie en de publieksvragen voor haar rekening en Midvliet-presentator Hans Biard verzorgde bij elk onderwerp de inleiding en de prikkelende stelling.
De muzikale intermezzo's werden verzorgd door Freek Volkers.

Midvliet FM is in de ether te beluisteren op 107.2 MHz. en 107.9 MHz., via de kabel op 92.9 MHz, via Ziggo digitaal kanaal 41 (kabelkrant en tv) of kanaal (1)916 (radio), via Ziggo analoog kanaal 45 en via de website. Informatie over Midvliet vindt u ook op: www.midvliet.nl.