Skip to content

Run for Rio helpt de Dinkaschool in Tanzania

12 juni 20134 minute read

Wassenaar – In het jubileumjaar werkt de stichting Run for Rio samen met een groot aantal Wassenaarse sportverenigingen aan de actie “Wassenaar sport voor Tanzania”. In de aanloop naar het marathonweekend van 30 en 31 augustus wordt er al volop gesport voor de Dinka Kids school.

Tijdens het weekend in augustus zal er worden gesport in de sporthal, bij Blauw Zwart en in het zwembad. Het weekend wordt zaterdagmiddag feestelijk afgesloten op het Blauw Zwart terrein. Daarbij zal de trekking plaatsvinden van de jubileumloterij. Tevens zal de actie “waar schijt de koe” worden afgesloten met de bekendmaking van het winnende certificaat. Voor beide acties, de loterij en ‘de koe schijt’ zijn nog loten resp. certificaten verkrijgbaar. Behalve bij de deelnemende sportverenigingen kunt u deze verkrijgen bij de voorzitter en de secretaris van de stichting Run for Rio: Leo Bellekom (5179302) en John Schrader (5176236).

Het project
Sinds 2010 ondersteunt Run for Rio dit project in Arusha Tanzania, een initiatief van de stichting DINKA (Dutch Initiative Kimberly Africa). De stichting DINKA wordt geleid door de Wassenaarse Kimberly Zandvliet en de Tanzaniaanse Eriq Pownall, die in Nederland heeft gestudeerd. Via dit project worden een school en een opvanghuis voor de kansarme kinderen van Arusha en omgeving gerealiseerd. Daarnaast wordt een goede toegangsweg naar de school aangelegd en worden voorzieningen zoals drinkwater en elektriciteit gerealiseerd. Doel van het project is in een dagschool en een internaat goed basisonderwijs aan te bieden voor kinderen van zeer arme gezinnen, weeskinderen of straatkinderen. Bij het project wordt zoveel mogelijk de lokale bevolking betrokken. Er wordt gewerkt met lokale bouwvakkers. Tevens worden Tanzaniaanse leerkrachten aangetrokken. Straks bij het onderhoud van de gebouwen en het terrein zullen zoveel mogelijk plaatselijke mensen worden betrokken zoals een tuinman of een klusjesman. Op deze manier levert het project niet alleen goed onderwijs op, maar ook werkgelegenheid voor de bewoners in de omgeving.

De eerste fase
In de eerste fase van het project zijn twee gebouwen met elk vier klaslokalen, een gebouw met een keuken en eetzaal en een gebouw met twee slaapzalen gerealiseerd. De afwerking is nog in volle gang. In de tweede fase, waar de jubileumacties op gericht zijn, zijn nog een bibliotheek, sportvoorzieningen en een tweede gebouw met twee slaapzalen voorzien. Het tweede gebouw met slaapzalen is nodig om de jongens en de meisjes straks gescheiden te kunnen laten slapen.

Actueel
Op dit moment is Eriq bezig met de aanvraagprocedure voor elektriciteit van de gebouwen. Dit is niet eenvoudig vanwege de enorme corruptie in het land. Via zijn contacten probeert Eriq de corruptie zoveel mogelijk te ontwijken, zodat er niet teveel wordt betaald. Verder vindt overleg plaats met de buren van de school over het waterafvoersysteem. Van de laatste donaties hebben Eriq en Kimberley deuren en deurklinken voor de gebouwen kunnen kopen en die zijn nu geplaatst.
Via de selectie met de IQ testen zijn de kinderen geselecteerd waarmee de eerste klas in juni gaat starten op de Dinka Kids school. De ouders van de uitgekozen kinderen zijn inmiddels ingelicht. Naast de hoofdmeester is er onlangs een eerste leerkracht aangenomen: Tatu. Hiermee kan de school gaan starten volgende maand. De werving van meer leerkrachten is in volle gang. Het is helaas moeilijk om goede leerkrachten te vinden, maar het zoeken gaat gestaag door.

Meer informatie
Behalve door deelname aan de jubileumactiviteiten of het kopen van loten of certificaten kunt u de Dinka Kids school ook financieel steunen door giften, donaties, nalatenschap of schenking op ING-Bank 193157 of Rabobank 36.80.10.724 t.n.v. Stichting Run for Rio te Wassenaar. Alvast heel hartelijk bedankt voor uw bijdrage!
Voor een overzicht van alle activiteiten van de stichting Run for Rio kunt u onze website bezoeken: www.runforrio.com. Daar vindt u ook nadere informatie over schenking via notariële akte.

Tags

Run for RioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top