Skip to content

SGW Vlietland: genieten van mooi weer en snelle paarden

30 juni 20144 minute read

Wassenaar – Afgelopen weekend was recreatiegebied Vlietland voor het 11e jaar op rij het domein van de ruitersport. Ruim 470 ruiters en menners uit het hele land kwamen naar Leidschendam om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire en veelzijdige wedstrijden in de regio. Zaterdag 29 juni, ’s ochtends vroeg om 8 uur, reden de eerste ruiters en menners de dressuurring in. Zondagmiddag tegen half 6, ruim op tijd voor het startschot van Nederland-Mexico, kwam de laatste deelnemer door de finish van de cross-country en keerde de laatste aanspanning terug uit de menmarathon. Het publiek en de deelnemers genoten van 2 dagen van mooi weer en snelle paarden.

Zaterdagochtend rond 11.00 uur gaf KNHS directeur Gert Naber het startschot voor de eerste deelnemer in cross-country. Enigszins nerveus was hij wel, zo bekende hij aan de genodigden en sponsors: “Zo dadelijk start mijn vrouw met 2 paarden in de klasse Z, dus het kan zijn dat ik wat zenuwachtig overkom.” Goed nieuws had hij wel te melden. Eventing is binnen de KNHS de snelstgroeiende tak van paardensport. Dat ook SGW Vlietland populair is, bleek wel uit de lange wachtlijsten van deelnemers die graag mee wilden doen, maar waarvoor het strakke tijdschema geen plek bood.

Spectaculaire cross-country en menmarathon
In de verte klinkt hoefgetrappel. Er nadert een paard. Een hindernisjury blaast op z’n fluitje om het publiek te waarschuwen. De spanning is voelbaar. In opperste concentratie rijden paard en ruiter naar de sprong toe. Dan springt de viervoeter over de aanlegsteiger het water in en galoppeert met veel gespetter door de plas. Tegelijkertijd komt aan de andere kant een vierspan pony’s aangedraafd die ook het water in spetteren en het “Piratenschip”, het men-onderdeel van de watercombinatie, passeren.
Het publiek kon 2 dagen genieten van mooi weer en snelle paarden. In een unieke combinatie van cross-country en marathon, het grote spektakel van het evenement: 2 speciaal aangelegde parcoursen waar paard en ruiter zo’n 25 natuurlijke hindernissen overwonnen, met namen als “de Ophaalbrug”, “de Kruiwagens” en “de Hooiruif”, en de menners 6 menhindernissen passeerden.

WK inspiratie
Parcoursbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt lieten zich dit jaar inspireren door 2 wereldkampioenschappen: het WK voetbal in Brazilië en de Wereldruiterspelen in Normandië. Aan beide was een hindernis gewijd. Scherprechter in de crosscountry was dit jaar de één-na-laatste hindernis: een combinatie van de smalle “Pleun Jump”, gevolgd door een opsprong en de Lauwerkrans. Die leverde heel wat weigeringen op, waarna de meeste ruiters het langere alternatief kozen.

Regiokampioenen
In Zuid-Holland is dit een van de weinige wedstrijden waar ruiters in alle 3 de onderdelen aan de start verschijnen: dressuur, springen en cross-country. Dit weekend streden de deelnemers om de eer in het regiokampioenschap van Zuid-Holland.

De regiokampioenen zijn:
Regiokampioenen
Dit weekend streden de deelnemers ook om de eer in het regiokampioenschap van Zuid-Holland. In de regio Zuid-Holland is dit een van de weinige Samengestelde wedstrijden.

De regiokampioenen zijn:
Klasse Z paarden: Erwin Bout met John Doe uit Oostvoorne
Klasse M paarden: Marcia Dominicus met Kassiopeia uit Amsterdam
Klasse L paarden: Jet van ’t Zelfden met Same Stables Who’s That uit Heerjansdam
Klasse B paarden: Melissa Gerrits met Donna Corleone uit Maasland

Klasse M pony’s: Simone van der Linden met Virginia uit Dordrecht
Klasse L pony’s: Daphne Fidecius met Lion’s Moneypenny uit Rotterdam
Klasse B pony’s: Anne Offringa met Ivan uit Gouda

Winnaars oefencross:
Klasse BB paarden: Sanne van Vliet met Arrow uit Stompwijk
Klasse BB pony’s: Lotte Monhemius met Suprise uit Halfweg

Spectaculaire menmarathon en cross-country
Dit jaar werd weer een SGWM georganiseerd tegelijk met de SGW voor ruiters. Recreatiegebied Vlietland biedt niet alleen de mogelijkheid beide wedstrijden tegelijk te organiseren maar óók om de parcoursen van de cross-country en de marathon door elkaar te laten lopen. Bijzonder aantrekkelijk voor het publiek! In deze marathon stonden 6 prachtige hindernissen waarin door de deelnemers flink voorwaarts gereden kon worden.

De uitslagen:
Hobby Paard: Rene de Bruin
Hobby Paard 2 span: mevrouw Huibregse
Hobby Pony: Aad Borst
Hobby pony 2 span: Ab Spaan
Jeugdrubriek: Madeleine van Tommelen
1 Span pony klasse 1,2,3: Vivian Kribbe
2 Span pony klasse 1,2,3: Peter v/d Ham
4 Span pony klasse 1,3: Piet Doorn
1 Span paarden klasse 1,2,3: Richard Urgert
2 Span Paarden klasse 1,2,3: Sandor van Vliet
De Jongeneel bokaal is gewonnen door Vivian Kribbe

11 jaar te gast in Vlietland
Dit jaar waren paardensportverenigingen ‘de Blesruiters’ uit Stompwijk en ‘Koningin Emma’ uit Wassenaar s voor de 11e keer te gast in het schitterende recreatiegebied Vlietland. Tijdens het gezamenlijk georganiseerde evenement waren meer dan 350 vrijwilligers van beide verenigingen actief.

Meer informatie en de complete uitslagen van de ruiters en de menners zijn te vinden op www.eventingzuidholland.nl.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top