Skip to content

Wassenaarse Dr. Meta Roestenberg (LUMC) ontvangt Veni-subsidie

30 juli 20142 minute read

Wassenaar – Drie onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een Veni-subsidie van NWO ontvangen. Deze subsidie van 250.000 euro is bedoeld voor jonge, talentvolle onderzoekers. Zij kunnen met dit geld hun onderzoeksideeën gedurende drie jaar verder ontwikkelen.

Praktisch malariavaccin
Dr. Meta Roestenberg (afdelingen Infectieziekten en Parasitologie) gaat met haar Veni-subsidie op zoek naar een effectief en praktisch toe te dienen malariavaccin. Malaria is een ernstige en vaak dodelijke infectieziekte, veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum. Muggen dragen de ziekte over. “We weten dat het inspuiten van gehele verzwakte parasieten in de bloedbaan werkt als vaccin”, zegt Roestenberg. Het in de bloedbaan toedienen van een vaccin is helaas lastig uitvoerbaar, zeker in de landen waar malaria veel voorkomt. “Het is veel praktischer om een vaccin in te spuiten in de huid, maar helaas werkt dat niet. Ténzij je de verzwakte parasieten in de huid laat inbrengen door een mug!” Het doel van Roestenberg is de toedieningswijze van een mug na te bootsen met een injectienaald. Daarvoor gaat ze onderzoeken wat er precies gebeurt als een mug een parasiet uitspuugt in de huid. Hoeveel speeksel spuugt de mug uit, en op welke diepte? Hoe reageren de immuuncellen in de huid? Zijn er bepaalde stoffen in het speeksel die daarop van invloed zijn? Wat verandert er bij injectie met een naald in plaats van met een mug?

Voor haar onderzoek kan Roestenberg gebruik maken van huid die is overgebleven van operaties, waarvoor patiënten uiteraard toestemming hebben gegeven. Daarnaast gaat ze, samen met dr. Fijs van Leeuwen van het LUMC, onderzoeken of parasieten met beeldvorming gevolgd kunnen worden “Ik ga in kaart brengen waar de parasieten blijven na een muggenbeet: hoeveel gaan er bijvoorbeeld naar de lever, de volgende stap in de levensloop van de parasiet? Met behulp van radioactiviteit of fluorescentie kan ik de parasieten volgen.”

Voor de andere 2 onderzoekers kunt u hier terecht.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top