Skip to content

St. Jozefschool start met tabletonderwijs

2 maart 20153 minute read

Wassenaar – Op maandag 2 maart heeft Wethouder Zweerts de Jong de aftrap gegeven voor het werken met tablets op de St. Jozefschool. Zij was de eerste tabletgebruiker tijdens een rekenles in groep 6 en kon zo live ervaren hoe het voor leerlingen is om de rekensommen niet meer in een werkboek of schrift te maken, maar op een tablet.

De St. Jozefschool maakt deel uit van de Stichting Katholiek Onderwijs Wassenaar (SKOW), samen met de St. Jan Baptistschool en de St. Bonifaciusschool. Alle drie de scholen starten dit schooljaar met het werken met tablets in groep 4 t/m 8. Er is gekozen voor het werken met tablets van het bedrijf Snappet. Snappet is een bedrijf dat zich helemaal richt op het basisonderwijs. Er wordt gewerkt volgens het principe dat het er niet om gaat DAT je met een tablet werkt, maar WAT je er mee doet. Snappet heeft in de afgelopen 3 jaar alle bestaande lesmethoden (rekenen, taal, spelling, begrijpend lezen, enz) “herschreven”. Zo worden nagenoeg dezelfde opdrachten die de leerlingen voorheen uit een boek maakten, nu op de tablet gemaakt. De instructie van de leerkracht blijft gewoon hetzelfde. Een leerling krijgt daarna de opdracht te zien en vult het antwoord op de tablet in. Er volgt direct feedback, zodat de leerling én de leerkracht meteen weten welke onderdelen nog extra uitleg nodig hebben. Als een leerling klaar is met het standaardwerk, gaat hij verder met extra opdrachten. Daarin oefent de leerling helemaal op zijn eigen niveau. Iedere leerling maakt dan opdrachten die voor hem of haar nog moeilijk zijn. Overigens is het met Snappet ook mogelijk om leerlingen met een eigen leerlijn te laten werken.

Werken met Snappet heeft inmiddels aangetoond dat de opbrengsten van kinderen verbeteren, kinderen minder tijd nodig hebben om meer oefenstof te verwerken en de werkwijze een blijvende stimulans is. Leerkrachten kunnen direct feedback geven aan kinderen en hen daarmee direct weer op het ‘goede spoor’ zetten en met de verkregen resultaten nog beter bepalen wat de onderwijsbehoefte van kinderen is.

Vanaf nu zullen de kinderen van groep 4 en hoger tijdens de rekenles de tablets gebruiken. In de toekomst zullen de tablets ook bij andere vakken ingezet worden. Het zal echter niet zo zijn dat de leerlingen de hele dag met een tablet op hun tafel zitten! De leerkracht blijft degene die bepaalt wat en hoe de leerlingen leren.

De leerkrachten zijn tijdens een studiedag voor de vakantie allemaal bijgeschoold om de tablets goed in te kunnen zetten en zijn minstens zo enthousiast als de leerlingen! Voor de ouders zijn er geen kosten verbonden aan het gebruik van de tablets.

Het werken met tablets biedt nog meer mogelijkheden dan hier aangegeven is. Wilt u meer weten over het leren met tablets? Neemt u dan eens contact op met een van de scholen van de SKOW.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top