Skip to content

Geslaagd voor examen Tai Ki Ken Do, bij Snel en Lenig

27 april 20152 minute read

Wassenaar – Onlangs zijn er examens gehouden bij Kamome Ryu. de afdeling van Snel en lenig waar geoefend wordt met het beruchte Japanse zwaard, de Katana.

Kamome Ryu is door Peter de Jong, 6e dan Wi Su Ryu Tai Ki Ken Do, opgericht als school in Japanse en Chinese zwaardtechnieken. Naast het leren omgaan met de Katana (het Japanse samourai zwaard) wordt ook geleerd om te gaan met de Jo, Bokken, Tanto en het Chinese breedzwaard, de Dao. Kortom voldoende uitdaging.

De basis van de sport is vastgelegd in een aantal kata’s; vaste oefenvormen. De kata’s zijn bedoeld om het zwaard beter te leren voelen, te begrijpen en van daar uit verder te komen in het gevecht met het zwaard. De kata’s kennen vaak maar een of twee aanvallers, bij de lessen is er vaak ook aandacht voor andere situaties, bijvoorbeeld waarbij men wordt aangevallen door meerdere personen.

De meeste kata’s gaan er vanuit dat de tegenstander met een- of twee slagen van het zwaard wordt geveld; echter, wat als de tegenstander jouw tegenaanval pareert en er een schermpartij ontstaat? Ook dan zul jij je moeten kunnen verdedigen. Deze benadering zorgt voor een zeer afwisselende training en waarbij de lessen wekelijks zeer gevarieerd zijn.

Het geleerde wordt ook regelmatig getoetst; namelijk tijdens een examen. De examenkandidaat kan dan een hoger graduatie verdienen. Frans Donath en Dirk Jan Somsen hebben onlangs een examen afgelegd en zijn geslaagd voor hun 5e kyu, gele band, proficiat!! (foto: Frans en Dirk Jan deden ook mee aan de demonstratie van Snel en Lenig op 12 april jl.)

Interesse: er wordt getraind op donderdagavond begint om 20.15 uur in het Centrum van beweging, Fabritiuslaan 2 meer informatie: vechtsport@snelenlenig.nl. N.B. Er zijn verschillende oefenmaterialen beschikbaar.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top