Blauw-Zwart toont karakter

16 november 20155 minute read

Wassenaar – Het treffen tussen Blauw-Zwart en Haagse Hout, de twee koplopers van de 4e klasse A, bracht alles wat voetbal zo aantrekkelijk maakt. Twee op het scherpst van de snede spelende elftallen, een scheidsrechter die ondanks veel provocaties stevig in zijn schoenen bleef staan, veel doelpunten en een sensationeel scoreverloop.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs gaf de in het knalgeel gehulde scheidsrechter Van der Weide het beginsignaal. Haagse Hout trok direct ten aanval en dat resulteerde na 4 minuten al in de eerste treffer van de bezoekers. Via een aanval over de rechterkant kwam de bal voor het Blauw-Zwart doel en Roel van der Put was er als de kippen bij om binnen te tikken: 0-1. Een vroeg doelpunt, maar er was nog tijd genoeg om de schade te repareren. Want, zoals een voetbalkenner op de tribune opmerkte: “Ze kunnen hem beter in de 1e minuut maken dan in de laatste”.

De UTS Van der Geest Verhuizingen & UTS Abbink Logistiek formatie oogde aangeslagen door de snelle achterstand en kwam moeilijk in het spel. De eerste doelgerichte actie kwam na 10 minuten via een vrij trap, die met moeite door keeper Hoogendoorn gestopt werd. Helaas was er geen Blauw-Zwarter in de buurt om de terug springende bal in het doel te werken. Het was een van de schaarse doelpogingen van de Blauwen, want Haagse Hout speelde beduidend beter en zelfverzekerder dan de gastheren en was met name op het middenveld veel feller en dus de baas. Het verbaasde dan ook niemand dat na een half uur de voorsprong verdubbeld werd. Na wat miscommunicatie in de Blauw-Zwart achterhoede waande 3 Haagse Houtaanvallers zich in een speeltuin en konden elkaar rustig de bal toespelen. Het was uiteindelijk Dennis Dirksen die de op dat moment dik verdiende 0-2 liet aantekenen. Het antwoord van de Blauwen leek snel te komen, maar de prima voorzet van Kim Theil werd helaas niet in een doelpunt omgezet. Vlak voor rust behoedde keeper Mike van Zonneveld met een geweldige redding de thuisploeg voor een grotere achterstand.

In de pauze keken de Blauw-Zwart supporters elkaar ongerust aan. Zou dit nog goed komen? Het vertoonde spel van de Schulpweibewoners wees daar niet op. Of er iets in de thee gezeten heeft, of dat trainer Jos van der Helm met een donderspeech de juiste snaar heeft weten te raken weten we niet, maar Blauw-Zwart kwam als herboren de kleedkamer uit. Met 3 nieuwe spelers, Nick Laponder, Rick Hoogenboom en Tom van den IJssel in plaats van Wilmar van der Ham, Jeroen Verhart en Dario Ditmar, schudden de Blauwen alle schroom van zich af en het was Rick Hoogenboom die uit een onoverzichtelijke situatie direct na rust de spanning terug bracht (1-2). Opeens was het zelfvertrouwen er weer, werden er mooie combinaties op de grasmat gelegd en was er de wil om elk duel te winnen. Haagse Hout werd op eigen helft vastgepind en moest alle zeilen bijzetten om de gelijkmaker te voorkomen. De ploeg veranderde van tactiek en probeerde vanuit de verdediging met zeer snelle counters de beslissing te forceren. Dat lukte bijna, maar tot twee keer toe vonden de Haagse spitsen een formidabel keepende Mike op hun weg.

Een kwartier voor tijd kreeg de hard werkende UTS Van der Geest Verhuizingen & UTS Abbink Logistiek ploeg loon naar werken. Uit een scrimmage wist Adrian Koziel de gelijkmaker tegen het net te werken. Nog 15 minuten te spelen. Zou er nog meer inzitten dan deze gelijke stand? De Blauwen geloofden er in en bleven aandringen. In de 40e minuut kreeg Blauw-Zwart en corner te nemen. De bal werd voor het doel gebracht en door een Haagse verdediger weg gekopt, precies naar de plek waar Rick Hoogenboom stond. Zelden zal een bal met zoveel gram en snelheid op doel geschoten zijn. Als een laagvliegende kruisraket sloeg de bal tegen de touwen en Rick werd bedolven onder een kluwen medespelers: 3-2 voor Blauw-Zwart!
Er restte de bezoekers nog maar weinig tijd om iets te forceren. Met man en macht trokken ze ten aanval om er in ieder geval nog een punt uit te slepen. Dat leek ver in de blessure tijd nog te lukken ook toen een Haagse Houter met een oerschreeuw als een neergeschoten rhinoceros in het strafschopgebied neer ging. Alles wat Blauw-Zwart was hield het snel kloppende hart vast, maar scheidsrechter Van der Weide beoordeelde dit sterven als volkstheater en wuifde resoluut alle op hem afstormende Haagse spelers van zich af. Terecht of onterecht? Geen Blauw-Zwarter die daar om maalde.

Zo trok Blauw-Zwart na een enerverende wedstrijd toch aan het langste eind en mag zich nu de trotse koploper noemen. Een groot compliment aan de spelers en begeleiding. Dit was een overwinning die op karakter behaald werd!
Volgende week zijn er geen competitieverplichtingen. Op 28 november moeten de Blauwen naar Oosterheem om daar de 1e plek te verdedigen.