woensdag 21 februari 2018

A Algemeen

Het werk is gedaan. Vleermuisbunker opnieuw open voor het publiek

Wassenaar - “Wie had tien jaar geleden kunnen bevroeden, dat wij nu een punt kunnen zetten achter de opdracht die wij in 2007 op ons namen,” zegt Antoon Claassen gedecideerd. De secretaris van de Stichting Vleermuisbunker voegt eraan toe, dat het bestuur ook het afglopen jaar de handen uit de mouwen heeft gestoken. “Niet zonder resultaat,” aldus de heer Claassen, “het werk is gedaan, zoals uit ons jaarverslag 2016 blijkt.”

Vleermuisbunker opnieuw open
De opdracht, waarover Anton Claassen spreekt, is het opknappen van de Vleermuisbunker aan het Wassenaarse slag, nodig om het onderkomen van de vleermuizen ter plekke te kunnen behouden, de bunker als onderdeel van de Atlantikwal te kunnen presenteren en de bunker opnieuw permanent voor het publiek te kunnen openstellen. “In de zomer van 2007 moest Staatsbosbeheer, de eigenaar van de Vleermuisbunker, de publieksrondleidingen stil leggen, omdat zich grote scheuren in het plafond en enkele wanden vertoonden. Scheuren die op termijn ook het klimaat in de bunker zouden aantasten en daarmee het onderkomen van de vleermuizen bedreigen,” legt Antoon Claassen uit.

De stichting kon het herstelwerk ter hand nemen, dankzij de steun van velen, waaronder de Stichting Zabawas, het Rabo Stimuleringsfonds die een forse donatie deed en daarmee een bouwtechnisch onderzoek mogelijk maakte, de gemeente Wassenaar die bereid was hand- en spandiensten te verrichten en niet te vergeten de provincie Zuid-Holland. Laatstgenoemde tastte diep in de buidel, zodat de bouwvakkers aan het werk konden, gesteund door vrijwilligers die in natura hun bijdragen leverden. Het jaarverslag 2016 verhaalt met name over realisering van de laatste fase die in 2016 haar beslag kreeg – zie www.vleermuisbunker.nl.

“Ons rest nog de laatste financiële verantwoording af te wikkelen,” licht Antoon Claassen toe, “en een definitief besluit te nemen over de toekomst van de stichting: opheffen of een doorstart maken. Tenslotte ligt er nog een dankbare taak in het verschiet – het behoud van het Bunkercomplex Rijksdorp, dat sterk in verval raakt.”

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

 

@wassenaarders

Wed Feb 21 10:44:26 +0000 2018

The Tickets in Bibliotheek Wassenaar #Wassenaar #OBVW #TheTickets https://t.co/6tXsFiG1Vc
Wed Feb 21 09:34:06 +0000 2018

VVD (lijst 1) stelt graag Gerbrand Nijman op plaats 10 aan u voor #Wassenaar #VVD #GR2018 https://t.co/2xJv9TDpVi