woensdag 21 februari 2018

A Algemeen

Immunotherapie voor patiënten met long- of nierkanker

Wassenaar - Vanaf 1 maart 2017 heeft HMC (Haaglanden Medisch Centrum) toestemming om immunotherapie te geven aan bepaalde patiënten met long- of nierkanker. Bij deze therapie krijgt de patiënt medicijnen die het afweersysteem van het lichaam stimuleren om kankercellen op te ruimen. De behandeling is bedoeld voor patiënten met long- of nierkanker die ongeneeslijk ziek zijn en na falen van eerdere antitumorgerichte behandelingen. Afhankelijk van het stadium en de eerdere behandeling van de ziekte zal de arts de mogelijkheden van behandeling met immunotherapie met de patiënt bespreken. De behandeling wordt gegeven in HMC Antoniushove.

Longkanker heeft helaas een slechte prognose: veel patiënten genezen niet. Landelijk gezien zijn er veel ontwikkelingen bij de behandeling van longkanker. Er komen bijvoorbeeld steeds nieuwe medicijnen beschikbaar en ook immunotherapie wordt vaker ingezet. Bij een deel van de patiënten kan immunotherapie de ziekte een tijd lang afremmen of tot stilstand brengen. De arts neemt een stukje tumorweefsel (biopt) uit het lichaam om vast te stellen of de patiënt gebaat is bij immunotherapie.

Nierkanker is een relatief zeldzame vorm van kanker. De kennis over en behandeling van nierkanker is in de afgelopen jaren sterk verbeterd en de verwachting is dat deze gunstige ontwikkeling zich voortzet. Gezien de complexiteit van de ziekte en de snelle ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe medicijnen vindt de behandeling bij voorkeur in gespecialiseerde centra plaats. HMC is aangesloten bij dit netwerk van gespecialiseerde ziekenhuizen.

Alle zorg op één locatie
De zorg voor patiënten met kanker is in HMC geconcentreerd in HMC Antoniushove. Hier worden alle behandelingen uitgevoerd: chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en nu ook immunotherapie. In HMC Antoniushove is een team van medische specialisten werkzaam dat gespecialiseerd is in oncologische behandeling met immunotherapie. Dit team bestaat uit longartsen, oncologen, oncologieverpleegkundigen en gespecialiseerde poli-assistentes. Maar ook huidartsen en maag-darm-lever-artsen die bekend zijn met de mogelijke bijwerkingen van immunotherapie zijn hierbij betrokken. Patiënten zien gedurende het hele traject vertrouwde zorgverleners en kunnen snel terecht als ze vragen hebben. HMC werkt op het gebied van longkanker samen met het VU medisch centrum (VUmc) en op het gebied van nierkanker met het LUMC in Leiden.

Voorwaarden voor immunotherapie
Om immunotherapie te mogen aanbieden, moet een ziekenhuis voldoen aan de voorwaarden van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en Nederlandse vereniging van Medische Oncologie (NVMO). Zo moet het ziekenhuis onder meer een multidisciplinair overleg voeren, aan wetenschappelijk onderzoek doen en een minimum aantal patiënten per jaar behandelen. HMC voldoet aan deze voorwaarden.

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

 

@wassenaarders

Wed Feb 21 10:44:26 +0000 2018

The Tickets in Bibliotheek Wassenaar #Wassenaar #OBVW #TheTickets https://t.co/6tXsFiG1Vc
Wed Feb 21 09:34:06 +0000 2018

VVD (lijst 1) stelt graag Gerbrand Nijman op plaats 10 aan u voor #Wassenaar #VVD #GR2018 https://t.co/2xJv9TDpVi