zaterdag 17 augustus 2019

P Politiek

HartvoorWassenaar: Wassenaar moet zelfstandig blijven

Wassenaar - Om Wassenaar heen is het heel onrustig. In Leidschendam-Voorburg is er slaande ruzie in de gemeenteraad. En de gemeenten van de Leidse Regio (Leiden,Oegstgeest,Leiderdorp,Zoeterwoude,Voorschoten) beginnen zich te realiseren wat de “fusie” met Leiden inhoudt. De weerstand groeit zodanig dat in Oegstgeest de oppositie wegloopt uit de gemeenteraad. In Voorschoten zijn ze zich rot geschrokken. Voorlopig even niet. Eigenlijk helemaal niet. Want Voorschoten fuseert graag met Wassenaar.

In Voorschoten is het plan klaar om €3miljoen per jaar te bezuinigen om uit de financiële problemen te komen. Maar toch even wachten totdat de fusie met Wassenaar er doorheen is. Dan hoeft niet zoveel bezuinigd te worden. Want als Voorschoten fuseert met Wassenaar, dan komen er vanzelf voldoende “bezuinigingen” uit. In Voorschoten had men het allemaal al uitgerekend. Miljoenen.

HartvoorWassenaar heeft er goed naar gekeken. Die kostenbesparingen zijn gebaseerd op drijfzand. Zo had men op huisvesting €1miljoen bezuinigd. De ambtenaren van Voorschoten en Wassenaar in één pand. Er zou bijvoorbeeld veel minder tussen de twee vestigingen gefietst worden. Volgens de berekeningen waren iedere dag 5,7 ambtenaren bezig met de hele dag op en neer fietsen naar elkaar (!!!) Nu wordt het nog een keer (goed) uitgerekend en blijken de besparingen veel en veel minder te zijn. En zo zal het met alles gaan.

Men wil een fusie, dus de mooiste plaatjes worden voorgehouden. En achteraf valt het allemaal tegen. Er is inmiddels heel veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar fusies die vrijwel allemaal aantonen dat van de verwachtingen weinig uit komt en dat “beter en goedkoper” volstrekt niet waar blijken te zijn.

We hebben natuurlijk onze eigen ervaring. De fusie van de ambtelijke organisaties van Voorschoten en Wassenaar in 2013 zou volgens de toenmalige burgemeester alles beter en efficiënter maken. Er was niet eens onderzoek gedaan. Maar het moest. En glashard werd ontkend dat het de opmaat naar een fusie was.
We weten nu dat het experiment volledig mislukt is. Het heeft niets opgeleverd.

In deze onrustige omgeving moet je als Wassenaar niet weer gaan experimenteren. In Nederland zijn meer dan 100 gemeenten van dezelfde omvang als Wassenaar waar het goed gaat. En groter is absoluut geen garantie voor beter. In tegendeel.

Rust en zelfstandigheid zijn het beste. Het kan. We zorgen ervoor dat het ambtelijk apparaat goed gaat functioneren en we gaan eindelijk eens goed besturen.

Wassenaar is toe aan verkiezingen. Het moet echt veel, veel beter. Nog 44 weken.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief