zaterdag 24 februari 2018

K Kunst & cultuur

Voorlinden presenteert Shio Kusaka en Jonas Wood

Wassenaar - Museum Voorlinden presenteert van 30 september 2017 tot en met 7 januari 2018 een duo-tentoonstelling van het echtpaar Shio Kusaka (1972) en Jonas Wood (1977). Het is hun eerste gezamenlijke show in Europa. Wood, een Amerikaanse schilder uit Boston en Kusaka, een keramist uit Japan, wonen en werken in Los Angeles. Voorlinden laat het Nederlandse publiek graag voor het eerst kennis maken met deze in eigen land reeds gerenommeerde kunstenaars.

Hoewel Kusaka en Wood beide als autonoom kunstenaar werken, is hun wederzijdse invloed evident. De kunstenaars delen niet alleen huis en haard, maar ook hun studio. Waar hun levens met elkaar verweven zijn, geldt dat ook voor de kunst.

Kusaka’s werk kenmerkt zich door elegante potten en vazen – in allerlei vormen en maten – waarin invloeden te zien zijn van traditioneel Japanse technieken, maar ook van hedendaagse kunstenaars als Agnes Martin in het gebruik van geometrische patronen. In Wood’s schilderijen van planten en interieurs vervagen de grenzen tussen figuratie en abstractie. Zijn herkenbare, vertekende perspectieven in zijn plantstillevens en portretten laten invloeden zien uit de breedte van de kunstgeschiedenis: van het kubisme tot aan de popart en kunstenaars als David Hockney.

De wederzijdse invloed is op het eerste gezicht te zien in Wood’s schilderijen van Kusaka’s potten en objecten die op hun beurt weer patronen lenen van sportelementen en alledaagse vormen uit zijn werk. Er ontstaat een voortdurende visuele dans en een zich steeds verder ontplooiende wisselwerking tussen subject en object, tussen waarnemer en geobserveerde. Wanneer we verder kijken zien we ook een wederzijdse fascinatie voor enerzijds geometrie en anderzijds imperfectie. Waar zijn perspectieven altijd een beetje afwijken en zijn vormen tweedimensionaal zijn, zijn haar potten en vazen zelden geheel rond en symmetrisch.

Hiërarchie en historie spelen geen rol en van wie welk idee oorspronkelijk was, doet er niet toe: ideeën vermengen zich en vormen een dialoog. De tentoonstelling is een ontdekkingsreis door de kleurige, eclectische wereld van Kusaka en Wood waar onderscheid tussen high art en populaire cultuur is verdwenen.

Shio Kusaka werd geboren in Morioka, Japan en Jonas Wood werd geboren in Boston, Verenigde Staten. Samen wonen en werken ze in Los Angekes. Beiden studeerden ze Fine Art aan de University of Washington in Seattle en hebben sindsdien solotentoonstellingen gehad in onder anderen New York, Los Angeles en Londen. Voorlinden verzamelt al vanaf het eerste uur werken van beide kunstenaars en zet hiermee de lijn voort waarbij kunstenaars aan bod komen die een sterke band met de collectie hebben.

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

 

@wassenaarders

Fri Feb 23 19:16:33 +0000 2018

Lokaal Wassenaar!: Ouderenbeleid is maatwerk! #Wassenaar #LokaalWassenaar #GR2018 https://t.co/sYdiDE5xn5
Fri Feb 23 17:07:21 +0000 2018

👓 Het laatste nieuws van 23-02-18 op https://t.co/K5sfMwtUnl - https://t.co/VR5aAPJY1n