zaterdag 24 februari 2018

K Kunst & cultuur

Prachtig barokconcert in Adegeest

Wassenaar - Klaveciniste Ursula Dütschler en cellist Frank Wakelkamp speelden op zondagmiddag 8 oktober een barokconcert in een goed bezocht Florence woonzorgcentrum Adegeest. Het spel was vol passie, emotie en intimiteit. Beide musici verduidelijkten de muzikale ideeën van de componisten. Centraal stonden nu de barokcello en het klavecimbel, in werken van bekende (Vivaldi) en onderbelichte componisten (Klein en Hertel).

Vivaldi is in alle eenvoud die hem kenmerkt, een grootmeester te noemen in het bespelen van de menselijke emoties. Zijn cellosonates werden ongeveer in hetzelfde jaar (1741) gepubliceerd als het opus 3 van de geboren Amsterdammer Jacob Klein. Deze heeft dus in die zin geen voorbeeld kunnen hebben aan Vivaldi, maar eerder aan Locatelli, die in 1729 in Amsterdam een muzikaal verfrissende wind liet opsteken met zijn fabuleuze viooltechniek en meeslepende manier van componeren. Het vrolijke karakter van Vivaldi's muziek weerspiegelt zijn eigen plezier in het componeren, en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werk.

Hertel was leerling van Johann Heinrich Heil, die op zijn beurt een leerling was van de grote J.S. Bach. Het klavierwerk dat van hem gespeeld wordt is geschreven in een zeer dramatische periode van zijn leven, wat goed te horen is.

Frank Wakelkamp is een gerenommeerde oude muziekspecialist op de cello en viola da gamba. Ursula Dütschler bespeelt zowel het klavecimbel als ook de fortepiano, en heeft haar sporen in de muziekwereld verdiend. Allebei maakten ze solo en samen verschillende cd's. Ze spelen al vele jaren samen.

In het gastenboek staan weer vele positieve reacties waaronder: “ Was een prachtige middag; Het was een prachtig concert; Ik heb 2 componisten leren kennen; Dit duo is van grote klasse; Prachtige sonates gehoord vertolkt door een fantastisch duo”.

Gehoord: 8 oktober 2017 Adegeest zondagmiddagconcert mmv Klaveciniste Ursula Dütschler en cellist Frank Wakelkamp. Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ vindt plaats op 12 november mmv de pianist Kiyotaka Izumi. Hij zal werken van Tsjaikovski, Chopin en Durlet spelen.

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

 

@wassenaarders

Fri Feb 23 19:16:33 +0000 2018

Lokaal Wassenaar!: Ouderenbeleid is maatwerk! #Wassenaar #LokaalWassenaar #GR2018 https://t.co/sYdiDE5xn5
Fri Feb 23 17:07:21 +0000 2018

👓 Het laatste nieuws van 23-02-18 op https://t.co/K5sfMwtUnl - https://t.co/VR5aAPJY1n