zondag 17 februari 2019

K Kunst & cultuur

Nieuwjaarsconcert door het trio van Andrei Serban in Adegeest

Wassenaar - Zondag 14 januari om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur) verzorgt het trio van Andrei Serban een nieuwjaarsconcert in Florence woonzorgcentrum Adegeest te Voorschoten. Het concert is voor iedereen toegankelijk. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de receptie van Florence Adegeest, Bachlaan 21, 2252 NB Voorschoten, 070 - 754 43 33. Het concert begint om 14.30 uur, de zaal is open vanaf 14.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10, - en is voor iedereen toegankelijk.
Het trio bestaat uit de violist Andrei Serban, pianist Florin Lincan en accordeonist Nicolae Turcitu.

Andrei Serban begon op 6 jarige leeftijd zijn vioolstudie bij Eugene Buziau. Na zijn middelbare schoolopleiding vervolgde hij, onder leiding van de Belgische vioolpedagoog Maurice Raskin, zijn studie aan het Maastrichts Conservatorium. Daar behaalde hij zijn onderwijsakte, het einddiploma solospel cum laude met onderscheiding en de Prix d’Excellence. Naast zijn werk als docent was hij actief als solist en als uitvoerend musicus in diverse kamermuziekensembles. Door zijn Roemeens-Rusische afkomst, gingen de verlangens van Andrei Serban ook uit naar de folklore van deze landen en zijn ideaal was dan ook een eigen ensemble op te richten. Dit deed hij in 1970. Naast de vele koffie- en avondvullende concerten was zijn ensemble ook in educatieve vorm werkzaam. In 1990 richtte hij zijn eigen vioolschool op en kon hierin al zijn ideeën verwezenlijken. Door zijn jarenlange ervaring in de klassieke en folkloremuziek, combineerde hij beide genres in één programma met als resultaat de totstandkoming van: Muzikale rondreis van Folklore tot Klassiek.
Florin Lincan komt uit een zeer muzikale familie. Al snel vond hij de muziek aantrekkelijk. Op 7 jarige leeftijd is hij begonnen met piano spelen. Florin studeert hoofdvak klassiek piano met mevrouw Bystrova. Ook volgt hij daar muziek theorie, solfège en harmonie les bij Cienty van Eijden. Florin heeft op het conservatorium ook een masterclass gekregen van de beroemde pianiste Ruth Nye. De verschillende muziekstijlen die Florin beheerst zijn onder andere: Klassieke muziek, Amerikaanse lichte jazz en traditionele muziek uit de Oostbloklanden (Roemenië, Rusland, Hongarije etc.)
Nicolae Turcitu is in de hoofdstad Boekarest geboren en kreeg op zeer jeugdige leeftijd een accordeon van zijn vader cadeau. Dit betekende voor hem, een verplichte studie op de accordeon om accordeonist te worden. Op vijftienjarige leeftijd, maakte hij al deel uit van diverse bekende ensembles in Roemenië, totdat hij enkele jaren later toetrad tot het bekendste ensemble van Roemenië genaamd Ciocarlia, waarmee hij tournees door Japan, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, West-Europa en Arabië maakte. Ook speelde hij daarna geruime tijd mee in het ensemble van Gheorghe Zamfir. Enkele jaren geleden contracteerde Andrei Serban hem en is hij sindsdien in Nederland gebleven.