zaterdag 16 februari 2019

K Kunst & cultuur

Jazz professionals en jonge blueshonden

Wassenaar - Het begint te wennen: Na de vier zondagen van Plein Musique staat in Wassenaar de All American Evening op de kalender. Het is al weer de derde editie van dit muziekfestijn in theater Warenar.

De formule is die van North Sea Jazz, maar dan wel in zakformaat. Het publiek kan vrijelijk bewegen tussen de podia die ruimte bieden aan jazz en blues, gedurende een lange zaterdagavond. Ondertussen is er genoeg te verkrijgen voor de inwendige mens.

Dit jaar zijn op zaterdag 15 september vooral jazz coryfeeën en jonge blueshelden te gast. In de foyer zien we het Trio Jong Talent, of wel musici in de dop van het conservatorium. De Kleine Zaal is het podium van de ervaren jazzmusici Rob van Kreeveld en Frits Landesbergen.

Rob van Kreeveld is sinds jaar en dag een grootheid op het gebied van de 88 toetsen. Hij is een unieke, eigenzinnige muzikant die zich in bijna elke stijl van muziek thuis voelt. Hij is klassiek geschoold en kwam via de jazzmuziek terecht in de cabaretwereld geraakt bij Paul van Vliet. Zijn beroemde compositie ‘meisjes van 13’ is een ‘standard’ in het Netherlands songbook. Van Kreeveld gaf ook muziekles, onder meer in Boston. De taaie jazz-veteraan toerde ook nog met De Baileo Big Band. Hij komt naar Wassenaar als het Rob van Kreeveld trio. Hij speelt hier samen met Eric Ineke op drums en bassist Frans van Geest.

Onze plaatsgenoot Frits Landesbergen is als vibrafonist en drummer het muzikale middelpunt van de West Coast Big Band. Een splinternieuwe combinatie die de legendarische muziek van Terry Gibbs Dreamband gaat spelen. Frits is al meer dan twintig jaar componist/arrangeur voor big bands. Met de West Coach Big Band put hij inspiratie uit een mix van Thad Jones, Count Basie, Duke Ellington en werk van jonge Nederlandse arrangeurs.

De jonge aanstormende talenten Tim Hennekes, Cas Jiscoot en Ian Cleaver vertegenwoordigen de jonge generatie waaraan we zien en horen dat de Jazzmuziek springlevend is en geinspireerd gespeeld en beleefd wordt. Komend van verschillende conservatoria in nederland echt een aanrader om even voor te gaan zitten!

Dave Warmerdam is voor de Wassenaarse muziekliefhebbers ondanks zijn 17 jaar al een bekende. Vorig jaar had hij met zijn band een succesvol optreden voor Plein Musique. De zes jonge muzikanten van de Dave Warmerdam Band met als gast een zangeres ! laten zich inspireren door bluesgiganten als Otis Span en Pinetop Perkins en door jazz grootheden als Oscar Peterson en Cory Henry. De band maakt een reis door de geschiedenis van blues en jazz met een eigen interpretatie.

De Bio Dynamite Blues Band brengt wat de naam al doet vermoeden, een explosieve blues-cocktail van dansbare muziek. Deze band zorgt ook de voor de muzikale uitsmijter. Ze waren al op tv te zien bij onder andere “Raymann is Laat ” en “De Wereld Draait Door”.

Kaarten voor de All American Evening kosten in de voorverkoop bij Warenar 20 euro en zaterdag 15 september aan de zaal 25 euro.