donderdag 21 maart 2019

P Politiek

HartvoorWassenaar: Respect voor de Wassenaarder

Wassenaar - Afgelopen week is de begroting 2019 in de Raad behandeld. Een belangrijke begroting, omdat het de eerste begroting is van VVD,CDA,LW,D66. Hij gaat over de komende 4 jaar en de toon is gezet.

Respect voor de Wassenaarder
Maar eerst: “respect voor de Wassenaarder”. Voor HartvoorWassenaar een van de belangrijkste doelstellingen.
Alles wat het bestuur doet, moet met respect voor de Wassenaarder gebeuren. Dus vooral open en eerlijke communicatie.
Tijdens deze begrotingsbesprekingen is weinig respect voor de Wassenaarders getoond.
Het begint met het heimelijke gedoe over de verhoging van de OZB. Eerst werd aan alle kanten ontkent dat de OZB verhoogd zou worden. Maar het was ergens ver weg gestopt in de tekst. Die verhoging is er dus wel.
En wat wisten we eigenlijk van de bezuinigingen? Werd niets over gezegd wat dat zou zijn.

Een belangrijke rol die we als oppositiepartij hebben is om door alle ballonnetjes heen te prikken, door scherpe vragen te stellen. Maar wanneer je op geen enkele vraag een fatsoenlijk antwoord krijgt, dan hebben we een probleem.
En dat probleem is dat als je iets te verbergen hebt, je ook geen respect voor de Wassenaarder hebt. En dat is echt een groot probleem.

De begroting
De begroting is gevaarlijk. Maar om te beginnen zit daar de verhoging van de OZB in. In 2020 en 2021 met ongeveer 15%. Gezegd wordt dat deze verhoging er is om het wegvallen van een inkomstenbron te compenseren (precariobelasting, een bijzondere belasting voor bijvoorbeeld waterleidingbedrijven). Maar waarom moeten we in 2020 en 2021 al 15% OZB verhoging hebben, terwijl in 2022 pas die precariobelasting ophoudt?
We hebben zitten rekenen, maar die verhoging is nodig voor de lopende kosten. En later krijgen we ook nog de rekening gepresenteerd voor het wegvallen van die precariobelasting.
En ondertussen loopt onze bankrekening met € 5 mln per jaar terug. Maar dat wordt niet gezegd, maar maakt de begroting wel gevaarlijk.

En er wordt bezuinigd. Op de zorg, de openbare ruimte, en nog veel meer. Bezuinigingen die we echt gaan dat voelen.
Als voorbeeld: Het onderhoud aan wegen en groen wordt verlaagd naar niveau C. We zorgen er niet meer voor dat er geen gaten in de weg komen. Nee, we gaan ze repareren als ze er zijn. En op fietspaden mag de ruimte tussen tegels 3 cm worden. Zul je in het donker fietsen.

Wij houden ons HartvoorWassenaar vast. En we zullen heel goed opletten. Zodat het niet te gek wordt.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een solide dorp in balans.