vrijdag 13 december 2019

K Kunst & cultuur

Meesterlijk pianotrio in WZC Adegeest

Wassenaar - Op 11 november speelde het pianotrio bestaande uit violiste Anna Britala, cellist Camillo Cabassi en pianiste Sharon Niessen werken van Haydn, Rachmaninoff en Beethoven in een goed bezocht woonzorgcentrum Adegeest. Door alledrie de musici werden de stukken toegelicht. Het begin van het concert begon een pianotrio van Haydn. Het pianotrio krijgt wel eens “Gypsy” als bijnaam, omdat in het derde deel veel Hongaarse invloeden te horen zijn. Dit komt doordat Haydn een tijd lang vlakbij de Hongaarse grens heeft gewoond waar hij musici ontmoette met Hongaars repertoire. Het eerste deel bestaat uit een thema waarop allerlei variaties volgen, waarbij het trio bleef zorgen voor een boeiende interpretatie zodat geen enkele variatie hetzelfde klonk. Sprankelende melodielijnen kwamen goed uit de verf. Het tweede deel is een langzaam deel waarbij je de viool, cello en piano hoort samensmelten. Het trio heeft het publiek weten te raken met gevoelig spel. In het derde deel kwam het “Gypsy” karakter zeer overtuigend naar boven. Allerlei tempo- en karakterwisselingen lieten ze goed horen en energie spatte er duidelijk van af.

Na Haydn schakelde het trio met gemak over naar een romantisch werk: Trio Élégiaque No. 1 van Sergei Rachmaninoff. Dit trio bestaat uit slechts één deel. In de virtuoze pianopartij wilde Rachmaninoff graag laten horen hoe goed hij was in het laten horen van verschillende klankkleuren. Niessen slaagde erin dit scala aan klankkleuren tot zijn recht te laten komen. Een uiterst goede samenwerking van de drie was te zien door de perfect in elkaar overvloeiende tempowisselingen. Er wordt echt muziek gemaakt, zonder dat daar buitensporige agogiek aan te pas komt. Rachmaninoff eindigt dit werk met een “Marche Funèbre”, waarna het publiek een halve minuut wachtte met klappen om de laatste duistere noten nog even te verwerken.

Na de pauze ging het trio terug naar de 17e eeuw en speelden ze het Pianotrio Op. 70 No. 1, van Beethoven ook wel het “Geister” trio genoemd. Beethoven heeft dit trio geschreven tijdens zijn verblijf in het huis van gravin Marie von Erdödy, aan wie hij het trio heeft opgedragen. Het trio viel meteen met de deur in huis met een paar maten fortissimo, waarna een lyrische reactie van de cellopartij volgde. Het tweede deel is een van de meest langzame delen die Beethoven ooit heeft geschreven. De drie musici lieten het geestachtige karakter goed horen met onheilspellende klanken en harmonieën. Een ondefinieerbare onderhuidse spanning was continu te voelen. In het derde deel wisten Britala, Cabassi en Niessen het publiek terug te brengen naar een wereld van vrolijkheid en feestelijkheid.

De kracht van dit trio ligt met name in de energie die tijdens het spel naar boven komt. Daarnaast zijn er duidelijke karakterverschillen te zien waardoor iedere individuele vertolking anders wordt, maar dit trio is in staat deze individuele vertolkingen bij elkaar te brengen. De drie musici zijn van topniveau, niet alleen goede spelers maar ook geknipt voor kamermuziekspel.

De staande ovatie die het pianotrio aan het slot kreeg was dan ook dik verdiend. Daarna volgde de rituele bloemenhulde door Jan Croon, voormalige voorzitter van de vrienden van Adegeest. Als dank speelde het pianotrio een toegift n.l. Ständchen van Schubert.
Kort samengevat: het pianotrio speelde een stijleigen, klassieke Haydn zonder poespas; een gloeiende, diabolisch-romantische Rachmaninoff – de weergaloze techniek druipt er overal vanaf. En tenslotte een werk van Beethoven onheilspellend, griezelig en langzaam dat het trio daarom de naam "Geister" ofwel geest, heeft gekregen.

Zo kwam er een einde aan een zeer genietbaar concert in Adegeest dat weer recht deed aan het adagium 'Geef Adegeest vleugels'.

In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder:"Wat een talentvol Trio;Een voortreffelijk concert! Een pianotrio van formaat, wat een muzikaliteit; Ze speelden alle drie in volle overgave en de violiste van top tot teen een en al plezier ”.
Gehoord: 11/11/2018 Een pianotrio te Voorschoten.

Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ zal plaatsvinden op 8 december met BRIZA die het Kerstconcert zal uitvoeren.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief