woensdag 20 februari 2019

S Sport

Succesvolle test autocoureur Tom van der Zwet

Wassenaar - Tom van der Zwet heeft zaterdag met succes voor het eerst een Ford Fiesta getest met Johan Kraan Motorsports. Op het befaamde TT-circuit van Assen toonde de autocoureur uit Wassenaar zich direct snel in de bolide die wordt gebruikt in de zeer competitieve Fiesta Cup. Voor Tom gold het als oriëntatie op zijn eerste seizoen in de autosport komend jaar, het begin van de route op weg naar zijn ultieme doel: de 24 uur van Le Mans.

“Het ging hartstikke goed”, blikte hij terug. “De testdag heeft me een goede indruk gegeven van wat je met de auto kunt. Het was natuurlijk even wennen, een beetje zoeken. Ook omdat ik nooit eerder op het circuit van Assen had gereden. Ik had me van tevoren wel goed voorbereid, de lay-out van de baan bestudeerd. Waar liggen de bochten en wat voor bochten zijn het? Maar je moet het uiteindelijk natuurlijk allemaal in de auto zelf ervaren.”

Tom had de Fiesta snel onder de knie. Hij lette tijdens het rijden evenwel niet op rondetijden. “Ik heb niet de hele dag kunnen rijden. Maar het was genoeg om de auto te voelen. Wat kun je ermee en hoe kun je er nog harder mee gaan? Ik vond het een gemakkelijk bestuurbare auto. Al zal de laatste tienden van een seconde eruit halen lastig zijn, zoals in elke tak van autosport.”

Van de getalenteerde Zuid-Hollander, die woensdag negentien wordt, mag evenwel worden verwacht dat hij daarin slaagt. Hij deed de afgelopen zeven jaar veel ervaring op in de karts in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Daarin werd hij in 2017 derde in de traditioneel zeer sterk bezette Senioren-klasse. Het afgelopen seizoen eindigde hij bovendien als tweede in de Winter Cup. Aangezien karting als de basis voor de autosport geldt, mag van hem worden verwacht dat hij in de autosport meteen zijn weg zal vinden.

Al in juni behaalde hij zijn racelicentie op het circuit van Zandvoort. Dat was in een BMW 3-serie, een achterwiel-aangedreven auto. De Ford Fiesta die hij zaterdag bestuurde, is een voorwiel aangedreven auto. Heel anders dus, maar geen probleem voor Tom. “Het ging goed. Ik kon mezelf rijtechnisch gezien gemakkelijk op de auto aanpassen.”

De Fiesta Cup heeft aanzien en wordt uitgezonden door RTL7. De competitie is onder andere te zien in het voorprogramma van de prestigieuze 24 Uur van Spa en tijdens de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen in Zandvoort. In die zin is het een interessante optie voor Tom. Of hij in 2019 daadwerkelijk in de Fiesta Cup aan de start zal verschijnen, is evenwel nog niet duidelijk. “We zijn ons nog aan het oriënteren, maar ik verwacht dat ik voor de start van het autosportseizoen duidelijkheid heb.”

Voor Tom zijn er sowieso meerdere wegen om zijn doel te bereiken. Die moeten leiden naar een carrière als langeafstandscoureur. Zijn ultieme doel is deelname aan de fameuze 24 uur van Le Mans. Hoewel hij in het karten altijd is gewend geweest aan sprintraces, wil hij zich graag opwerken in de zogenaamde endurance-racerij. “Ik vind lange afstanden racen gewoon het leukst. Lang hard kunnen rijden is mooi. Ik heb gemerkt dat ik tijdens langere races heel constant blijf presteren. Daarom ben ik geschikt voor endurance-races.”

Tom van der Zwet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Xeleration IT Services BV.