donderdag 21 maart 2019

K Kunst & cultuur

Viering van grote orgel in Dorpskerk: 250 jaar!

Wassenaar - Niet alle muziekliefhebbers houden van orgelmuziek. En toch dagen wij de Wassenaarse muziekliefhebbers, die wèl naar kamermuziek- en symphonieconcerten gaan, uit om a.s. zaterdag eens de moeite te nemen om naar de Dorpskerk te komen en daar een half uurtje te luisteren naar muziek, die zal klinken uit de pijpen van het prachtige Hinsz-van Dam orgel. Misschien worden zij dan wel ‘bekeerd’.

Wassenaar heeft het geluk in de Dorpskerk twee bijzondere orgels te herbergen. Een ‘Cavaillé-Coll’ orgel uit 1906 en het grote orgel, het ‘Hinsz van Dam’ instrument. Hierin is Wassenaar in Nederland uniek!

Het ‘Hinsz orgel’ is in 1769 gebouwd en is dus in 2019 250 jaar oud. In 1792 is het vergroot doordat er toen, door orgelbouwer van Dam, een tweede klavier aan werd toegevoegd. Dit jubileum wordt gevierd doordat op 5 januari, 2 februari, 6 april, 5 oktober en 7 december van vier uur tot half vijf door de organist van deze kerk, Rijk Jansen, hier op korte concertjes met uitleg wordt gegeven. Dit jubileum wordt op 2 november 2019 extra gevierd met een feestelijk concert, met ook andere instrumenten. Wat is nu het bijzondere aan dit orgel ? Rijk Jansen: “Het Hinsz orgel hebben wij te danken aan Graaf Unico van Wassenaer, die het idee openbaar maakte om in onze Dorpskerk een volwaardig, groot orgel te bouwen. De Groningse orgelbouwer Hinsz kreeg de opdracht. In de 19e en 20e eeuw is het diverse malen aan de toen heersende smaak aangepast en in 1974 weer in de vrijwel oorspronkelijke staat terug gerestaureerd. De Wassenaarse musicoloog en orgelkenner, dr Jan van Biezen, was hierbij de belangrijkste adviseur. Het orgel” gaat Rijk verder “heeft een voornaam karakter. Het heeft prachtige registers, is nooit ‘te hard’, maar als het ‘volle werk’ speelt imponeert het de toehoorder. Ik zal bij de korte concertjes het groot aantal mogelijkheden van dit instrument laten horen en daarbij uitleg geven. Ik speel dan muziek uit die tijd, maar natuurlijk ook werken van de grote Bach, die op dit orgel schitterend tot uitdrukking komen. Enkele internationale organisten hebben dit orgel gebruikt om er platen en CD’s mee te maken. Het Wassenaarse orgel komt daardoor tot op de huidige dag tot klinken in vele landen van de wereld. Ik ben er nog steeds verliefd op”, aldus Rijk. A.s zaterdag van 16.00 tot 16.30 uur.