donderdag 21 maart 2019

K Kunst & cultuur

Dinsdag 15 januari 2019: 'The Gods of Egypt' door Tanja van der Zon

Wassenaar - Met de grote tentoonstelling 'De Goden van Egypte' van 12 oktober 2018 tot 31 maart 2019 heeft het Nationaal Museum van Oudheden in Leiden tal van Egyptische schatten bij elkaar gebracht. Meer dan 500 objecten uit Nederlandse en internationale musea brengen het Egyptische pantheon tot leven en tonen de enorme invloed van de goden op de levens van de oude Egyptenaren.

Het oude Egypte is werkelijk doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden hoe de mensen de wereld zagen. In haar lezing laat Tanja van der Zon u kennismaken met deze fascinerende godenwereld van de oude Egyptenaren. Waar komen ze vandaan? Waar woonden de goden? Welke rol speelden ze in het dagelijks leven van de Egyptenaren en hun farao's? En wat was hun taak in de onderwereld? Mythen en verhalen vertellen over hun buitengewone bestaan ​​en invloeden.
Daarnaast geeft deze lezing ook een inzicht in het Egyptische wereldbeeld. Andere thema's zoals de rol die tempels speelden in het land, de reis naar de onderwereld en het gebruik van huisaltaren worden eveneens behandeld. Een cruciaal element was bijvoorbeeld de positie van de farao, die werd gezien als de reïncarnatie op aarde van de god Horus.

Tanja van der Zon studeerde kunst en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2008 is zij verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zoals deze tentoonstelling 'De goden van Egypte'.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30. De lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 13,- (contant of een tikkie via de telefoon). Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 65,- per jaar en voor een (echt)paar € 120,-. De website is: theartssocietythehague.org. komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

The Arts Society The Hague (hiervoor DFAS The Hague), is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden, onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.