donderdag 06 augustus 2020

K Kunst & cultuur

Fluit | piano duo in WZC Adegeest

Wassenaar - 10 maart speelden de Poolse fluitiste Inez Popko en de Bulgaarse pianiste Nadejda Tzanova werken van Carl Reinecke, Franz Schubert, Gabriel Fauré en Stanislaw Moniusko in een goed bezocht woonzorgcentrum Adegeest. Het programma stond in de vroeg- en laat Romantiek. Het duo Popko & Tzanova leerde elkaar kennen in het Koninklijk Conservatorium van Brussel en werken nu met elkaar samen.

Het eerste stuk van Carl Reinecke, dat Popko tijdens het concert toelichtte, is gebaseerd op het Duitse romantische verhaal uit de negentiende-eeuwse roman Undine en geschreven door Friedrich de la Motte Fouque in 1811. Het verhaal werd de inspiratiebron voor muziek, balletten, toneelstukken, kunst en poëzie.

Daarna speelde het duo het beroemde "Ständchen" (Serenade) uit de cyclus "Schwanengesang" (Zwanenzang) D 957 van Franz Schubert (1828). Het romantische lied begint met de woorden "Leise flehen meine Lieder Durch die Nacht zu dir"(Zwijgend smeken mijn liedjes je de hele nacht door).

Vervolgd werd met de Pavane van Fauré. Een oude Italiaans-Spaanse dans, langzaam en statig. De waardige en schrijdende dansvorm van de Pavane, paste uitstekend bij de nieuwe, wat sobere manieren van het 16e-eeuwse hofleven. In de hedendaagse muziek heeft Maurice Ravel met zijn Pavane pour une infante défunte en de Pavane in Ma Mère l'Oye deze vorstelijke dans gemoderniseerd. Ook Gabriel Fauré schreef in 1886 een versie van de Pavane. Deze wordt beschouwd als een van zijn mooiste composities uit zijn oeuvre en wordt daarom vaak op concerten gespeeld. Ten slotte voerde het duo een werk van Stanisław Moniuszko uit. Deze Poolse componist (1819-1872) was vooral bekend door zijn liederen en opera's. Evenals zijn land- en tijdgenoot Frédéric François Chopin, die 9 jaar eerder geboren werd, componeerde hij muziek gebaseerd op volksmuziek en patriotische thema's. "Prząśniczka" (De Spinner) is een zeer bekend lied in Polen. De tekst gaat over een meisje dat zo snel als de beweging van haar spinnewiel verliefd wordt.

Als dank voor het applaus speelde het duo een toegift: een werk van Szymanowski Roxana's aria uit de opera King Roger". In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder: “ Prachtig, heel mooi hoor, ook het verhaal! Veel succes verder; Een voortreffelijk concert, een gepassioneerd duo dat overduidelijk volledig op elkaar ingespeeld was, voor herhaling vatbaar; Ontroerend mooi; Mooi samengesteld concert, leuk met uitleg en verhaal; wat een geweldig duo; Genoten, ga zo door. De dames waren erg muzikaal. Het was zo leuk, dat Inez zo'n aardige uiteenzetting gaf. ”.

Gehoord: 10/03/2019 het duo Popko & Tzanova in Adegeest .

Het volgende zondagmiddagconcert in de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ is een pianorecital dat door Marc Wielart op 14 april zal worden uitgevoerd.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief