Skip to content

De coalitie in Wassenaar is de weg kwijt

26 november 20192 minute read

De werkorganisatie WODV loopt leeg. De werksfeer is om te snijden. De werkorganisatie staat als werkgever zeer negatief bekend. DLW is van mening dat men er voor moet zorgen dat de ambtenaren niet weglopen dan hoeven er geen nieuwe ambtenaren gezocht te worden….maar enfin.

Er is onduidelijkheid over de toekomst van de werkorganisatie. Duidelijk is echter dat Voorschoten richting de Leidse regio gaat. Samenwerking met Wassenaar wordt daarmee op veel vlakken onmogelijk. Ervaren ambtenaren kijken de ellende niet langer aan en vertrekken. In hun plaats komen onervaren vaste krachten of dure externen die eerst kennis op moeten doen en dan weer vertrekken. Het is een lekke emmer die je met water probeert te vullen.

Indertijd had burgemeester Hoekema bedacht dat de 2 slecht functionerende organisaties samengevoegd konden worden tot één goed werkbare organisatie. De raad kon stikken of slikken, er was geen alternatief mogelijk. Inmiddels zitten wij met de brokken.

Democratische Liberalen Wassenaar waarschuwde ervoor dat het zo niet zou werken en alleen maar duurder zou worden. En dat gebeurde; alleen al de leidinggevenden gingen er direct op vooruit. Dit kost ons op jaarbasis ongeveer 1 miljoen extra. De organisatie is stuurloos en er komt niets uit hun handen. Voor de raad zijn er nauwelijks stukken om te bespreken. Alles is verworden “tot brandjes blussen” en “hap snap” beleid. Er liggen stapels rapporten over de werkorganisatie maar het college doet er niets mee. Zij kijken naar een stip op de horizon en maken nieuwe plannen. Een lange weer vertragende procedure. Men weet toch alles al?.

Er zijn momenteel 42,69 Fte’s vacatures (ruim 15%). De kosten rijzen de pan uit en men kan door personeelsgebrek het werk niet aan.
Andere uit de hand gelopen problemen zijn; ongebreidelde uitgaven (raadhuis, sporthal en gymzaal; bijna 20 miljoen) en navenante lastenstijging, zwalkend afvalbeleid, jeugdzorgtekorten, ondoordacht hondenbeleid, onopgeloste verkeersproblemen, verkoop van gemeentelijk monumenten in strijd met eerdere raadsbesluiten, stokkende voortgang bij het woningbouwprogramma en de ondertunneling, de praktisch stilliggende plannen Groene Buffer, onduidelijkheid over de toekomst van de Warenar etcetera. Eigenlijk stokt alles maar ALS er iets gedaan moet worden dan is dure inhuur noodzakelijk.

Recent maakte de gemeente Oegstgeest bekend dat zij vergelijkbare personeelsproblemen hebben en dat hen dit maar liefst 100.000 per Fte per jaar EXTRA kost. Onduidelijk is wat in Wassenaar de besparing is van de onderbezetting en wat de extra inhuur kost.

Tags

DLWIngezondenPolitiekWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top