Skip to content

Doe mee met IkPas en zet alcoholgebruik op pauze

19 december 20192 minute read

Wassenaar doet mee aanIkPas: 30 dagen géén alcohol vanaf 1 januari. De actie sluit aan op het gezondheidsbeleid van de gemeente. Hierin ligt de lat hoog: het streven is 10% minder alcoholgebruik in 2022. Want het alcoholgebruik in Wassenaar is al jaren hoger dan in andere gemeenten in de regio.

Wethouder Inge Zweerts de Jong (Volksgezondheid): “We streven naar een vitaal leven van -9 maanden tot 100+ jaar. Daar hoort bewust alcoholgebruik bij. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend om één of meer glazen alcohol per dag te drinken. Ik vind het belangrijk dat jong en oud beseffen dat alcohol schadelijk is voor jezelf maar ook voor anderen. Door een maand echt niet te drinken, kan je je gewoonte doorbreken.”

Relatief hoog percentage overmatige drinkers in Wassenaar
Uit cijfers van de GGD blijkt dat het percentage overmatige drinkers in Wassenaar al jarenlang hoger is dan het landelijke gemiddelde. U bent een overmatige drinker als u als man meer dan 14 glazen per week drinkt en als vrouw meer dan 7 glazen per week.

Doet u mee?
Op IkPas.nl kunt aangeven dat u mee doet. U zet uw deelname extra kracht bij door eenIkPas polsbandje te dragen. Het polsbandje kunt u ophalen bij de receptie van het gemeentekantoor en in de bibliotheek.

De voordelen van minder alcohol
Meer dan de helft van de deelnemers aan de actie zegt dat ze beter slapen. Ook voelen ze zich lichamelijk en mentaal fitter. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de deelnemers een half jaar na de actie nog steeds minder drinkt dan voor de deelname aanIkPas.

IkPas is de Nederlandse versie van DryJanuary
IkPas is een jaarlijks terugkerende campagne om tijdelijk geen alcohol te drinken. De campagne maakt mensen bewuster of, wanneer en hoeveel ze drinken. Bijna elk land heeft een soortgelijke actie. Zo voeren de Britten hun goede voornemens uit tijdens Dry January. De campagne in januari 2019 was een succes met meer dan 1.300 deelnemers in de regio Haaglanden. Een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Tags

AlcoholbewustwordingIkPasWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top