zondag 28 november 2021

E Events

Lezing: Temples and Treasures - 'In Search of the Queen of Sheba'

In de bijbel komt de koningin van Sheba naar Jeruzalem met "een groot gevolg, met kamelen, specerijen en heel veel goud en edelstenen", om aan koning Salomo te geven. Het verhaal van de koningin van Sheba is een van de oudste liefdesverhalen ter wereld. Het heeft uitgebreide joodse, islamitische en Ethiopische bewerkingen ondergaan en behoort tot een van de meest verspreide en bekende legendes in het Midden-Oosten.

De bijbel verhaalt bijvoorbeeld dat koning Salomo de koningin het hof maakte en zij hem bezocht om zijn wijsheid te testen door hem verschillende raadsels te vragen. De afstammelingen van hun kind, Menelik – de zoon van de wijzen – werden later de koningen van Abessinië.

In feite is er weinig over haar bekend, maar het beeld van de koningin inspireerde middeleeuwse, christelijke mystieke werken waarin ze goddelijke wijsheid belichaamt. Ook vormde zij een geliefd thema in Turkse en Perzische schilderijen, Händels oratorium Solomon en in verschillende Hollywood-films.
De lezing is een zoektocht naar de wortels en de betekenis van de koningin van Sheba. Waar was Sheba? Was het Saba in Jemen? En natuurlijk wordt er stil gestaan bij de vraag of er ooit een koningin van Sheba was.

Louise Schofield was curator van de Griekse Bronstijd in het British Museum en ze leidde de opgraving op het hoge Gheralta-plateau in het noorden van Ethiopië, waar een van de goudmijnen van de koningin van Sheba werd ontdekt. Een andere opgraving, waaraan ze heeft deelgenomen, legde een rijke begraafplaats bloot met een buitengewoon graf van een 2000-jarige Ethiopische 'Sleeping Beauty'. Louise werkt daarnaast aan andere internationale archeologische projecten en verzorgt lezingen voor universiteiten en instellingen.

Opmerking: de voertaal van de lezing is Engels.

De lezing vindt op dinsdag 11 februari a.s. plaats in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30. De lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 13,- (contant of een tikkie via de telefoon). Een lidmaatschap (8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 65,- per jaar en voor een (echt)paar € 120,-. De website is: theartssocietythehague.org. Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.

The Arts Society The Hague (hiervoor DFAS The Hague), is een onderdeel van de Britse The Arts Society. Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden, onder andere door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. The Arts Society heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Bijschrift foto: Koningin van Sheba bezoekt koning Solomo, Raphael.