maandag 25 oktober 2021

N Nieuws

World Clean up day in Wassenaar zelfs op het water

Op 19 september ‘World Clean up Day’ werd ook in Wassenaar vanuit particulier initiatief aandacht aan geschonken aan de rommel in ons milieu. “Ik loop vaak een rondje hard langs het Jaagpad, langs het Valkenburgse meer en dan via de oude trambaan weer terug”, aldus Conrad Alleblas. “En ik begon me steeds meer te ergeren aan alle rommel die overal ligt. Ik heb daarom contact gezocht met de gemeente en heb er zelfs een filmpje over gemaakt, dat via de facebookpagina van de gemeente is verspreid.”

“Als we iedere dag allemaal drie stukjes afval buiten zouden oprapen, dan zou dat al zoveel schelen.” Raadslid Maria Bellekom - Vogels doet dat al. In haar dagelijkse wandel rondje door Wassenaar en gebruikt ze hiervoor de ‘Helemaal Groen app’ en raapt iedere dag de nodige rommel op uit de omgeving.

Jamillah van der Hulst haalt met haar sup board met grote regelmaat een heleboel rommel uit de Wetering. “Blikjes van energy drankjes, flesjes en plastic rommel, ik haal het er allemaal uit”, zegt zij. “Maar als je naar bijvoorbeeld de oude trambaan kijkt, dan zie je daar ook heel veel liggen. Scholieren gooien van alles in de bosjes op hun weg naar school. Daarom is belangrijk, dat wij de jeugd erbij betrekken”, vult Conrad aan.

Op 19 september had een tiental mensen zich verzameld om in groepjes een rondje te lopen langs vier verschillende routes in Wassenaar. Wethouder Schokker opende de rondwandeling officieel. Ook wethouder Zweerts de Jong was aanwezig. Om 12 uur werd op het strand de aftrap gegeven voor een clean up actie van het strand georganiseerd door de ‘de Strandjutters’.

De organisaties hopen volgend jaar nog meer mensen te bereiken en het publiek bewust te maken dat afval en met name plastic afval ons milieu enorm vervuilt.