Skip to content
Fotocredit: Ellen Klaver - Asscheman

Pater Matteus draagt ‘neomisten mis’ op in de St. Willibrorduskerk

22 september 20202 minute read

Nadat broeder Matteus afgelopen zomer in Frankrijk tot priester is gewijd, droeg hij op zondag 20 september als pater Matteus voor de eerste keer de mis op in de St.Willibrorduskerk in Wassenaar. Een dergelijke mis wordt ook wel de neomisten (pas gewijde) mis genoemd.

De toegang tot de kerk was beperkt in verband met de coronavoorschriften en op de banken was met stippen aangegeven op welke afstand de gelovigen mochten gaan zitten. Ook het elkaar ‘de vrede wensen’, hetgeen normaal gesproken met een handdruk gepaard gaat, werd nu met een hoofdknik naar de mede gelovigen uitgevoerd.

Voor deze eerste dienst waren ook familie, vrienden en bekenden van pater Matteus uitgenodigd en ook zijn ouders waren aanwezig bij deze eerste door hun zoon opgedragen mis. Lector Mirjam van Aerden-de Mol benadrukte dat het bijzonder was dat een priester uit Wassenaar in een Wassenaarse kerk zijn eerste mis opdraagt. Maar, zo vertelde zij, pater Matteus is niet de eerste Wassenaarder die priester is gewijd. Door enige navraag te doen had zij diverse namen kunnen achterhalen en pater Matteus verkeert in goed gezelschap. Hij is echter wel de eerste in deze eeuw.

Na afloop van de mis konden de aanwezigen de zogenaamde ‘neomistenzegen’ ontvangen, die buiten door de pater werd gegeven aan hen die daar prijs op stelden. Pater Matteus maakt nu deel uit van de broeders van Sint Jan in de oude Molstraat in Den Haag. De broeders van Sint Jan verkochten na afloop van de mis bier, dat de broeders zelf gebrouwen hadden. Een bijzondere toevoeging aan een ook al bijzondere mis.

 

Tags

NeomistenmisPater MatteusWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top