Skip to content
Fotocredit: Pixabay/ChrisKeller

Wereld Toilet Dag: wat Nederlanders kunnen doen voor schoon water

19 november 20202 minute read

Op 19 november is het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor goede sanitaire voorzieningen. Iedereen kan bijdragen aan schoon water, ook in Nederland. De waterschappen roepen op om alleen ‘de 3 p’s’ door de wc te spoelen: poep, plas en (wc-)papier.

Met de campagne Waterbazen bedanken de waterschappen Nederlanders die al bijdragen aan schoon en voldoende water. Door bijvoorbeeld geen vochtige doekjes, tampons, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet door de wc of gootsteen te spoelen. Deze materialen zijn moeilijk uit rioolwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in de riolering of bij gemalen.

Rioolwaterzuiveringen

In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor het rioolstelsel en waterschappen voor het zuiveren van rioolwater. Het water dat via gootstenen, doucheputjes en toiletten wordt weggespoeld, komt uiteindelijk terecht bij 1 van de 318 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Jaarlijks zuiveren de waterschappen bijna 2 miljard m3 rioolwater, zodat het weer terug kan naar de rivieren. Uit het rioolwater winnen de waterschappen bovendien energie en grondstoffen terug, zoals fosfaat, cellulose, bioplastic en biomassa en ook gezuiverd water voor hergebruik.

Wereldwijd

Gesteund door de Verenigde Naties wordt op Wereld Toilet Dag aandacht gevraagd voor goede sanitaire voorzieningen. Wereldwijd beschikken 2,4 miljard mensen niet over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree. Dat zijn per dag 2.200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen.

Meer tips om bij te dragen aan schoon en voldoende water zijn te vinden op: waterschappen.nl/waterbazen

Tags

Schoon waterUnie van WaterschappenWassenaarWereld Toilet Dag
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top