zaterdag 18 september 2021

K Kunst & cultuur

Zevende mini opera Baljuwhuis wederom uitverkocht

De weergoden werkten afgelopen zondag niet mee bij de zevende mini opera in de tuin van het Baljuwhuis. Was er het vorige jaar nog sprake van een ware hittegolf, gisteren was het weer guur en begon het tijdens de eerste voorstelling te regenen. Het mocht echter de pret niet drukken voor de bezoekers, die zich hadden gewapend met regenjassen en paraplu’s. Astrid Dekker had het met haar bestuur allemaal weer tot in de puntjes geregeld.

Dit jaar werd de korte opera L’Heure Espagnol van Ravel ten gehore gebracht. Een iets minder bekende opera dan La Traviata van vorig jaar, maar met een heel bij de omstandigheden van corona passend verhaal, aldus Jeroen Sarphati, die samen met Elsina Jansen het artistiek deel voor zijn rekening nam. ,,We proberen bekend en onbekend elkaar een beetje te laten afwisselen.” Samen zochten zij een bij de tijd en omstandigheden passende opera uit. Vervolgens laten ze professioneel geschoolde zangers, die meestal nog niet zo bekend zijn, auditeren. En natuurlijk wordt er dan gerepeteerd.

De oorsprong van de Wassenaarse mini-opera ligt in 2009. Toen organiseerde de buurtvereniging waar Astrid Dekker lid van was een mini opera voor haar bewoners. Bij dit debuut vertolkte de toen nog bij het grote publiek onbekende Francis van Broekhuizen de hoofdrol in Suor Angelica. In 2017 was de hoofdrol in de mini opera toebedeeld aan de sopraan Laetitia Gerards, die nu ook grote bekendheid geniet.

Enkele jaren na de eerste mini opera vond oud burgemeester Hoekema de tijd rijp voor een opera traditie in Wassenaar. Hij verzocht Astrid Dekker dit op zich te nemen. Astrid is een geboren organisator. ,, Ik vind het heerlijk om dingen te organiseren voor de samenleving. Ik word er blij van als ik zie hoe de mensen genieten,” aldus Astrid. Zij zorgt er ook voor, dat via de voedselbank ook kaarten beschikbaar worden gesteld aan mensen met een wat kleinere beurs.

Net als andere jaren exposeerden diverse Wassenaarse kunstenaars met hun kunstwerken in de tuin en was er aandacht voor jong muzikaal talent. Sam en Maya Roël speelden beiden in het voorprogramma. Voor muziekvereniging Excelsior was er wederom een rol weggelegd in de opera zelf. Al met al was het ondanks het slechte weer wederom een succesvolle middag. De bezoekers zullen zich ongetwijfeld weer verheugen op de opera van volgend jaar.