dinsdag 16 augustus 2022

A Algemeen

Groen Doen: Minder eten weggooien

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller in de keten. Gemiddeld verspilt elke persoon 34,3 kilo per jaar aan vast voedsel. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Samen minder voedsel verspillen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook beter voor de wereld. Al ons eten en drinken is met aandacht en energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist verhit, en verpakt. Door goed met ons eten om te gaan en het niet te verspillen, leveren we een grote bijdrage aan het klimaat en onze hele leefwereld.

Daarom roept de Groene Meent alle Wassenaarders op om de komende tijd wat beter te letten op de manier waarop we eten inkopen, hoe we het klaarmaken en of we het wel opeten! Ook hier zijn de 5 R-en van de zero waste beweging van belang: Refuse, reduce, reuse, recycle, en de laatste: ROT. kortom, niet meer kopen dan je nodig hebt, kliekje van ‘s avonds opeten met de lunch, een soepje maken van alle groenten die je overhoudt, eten opeten voordat het over de datum is..

Deze week is de VERSPILLINGSVRIJE WEEK, maar waarom zouden we daar in Wassenaar niet eens 6 weken van maken? Want nieuw gedrag dat je 6 weken volhoudt, beklijft daarna! Alle informatie en tips om minder eten te verspillen vind je op https://samentegenvoedselverspilling.nl.

Heb je toch te lang gewacht met het eten van de kliekjes? Gooi het dan op je eigen composthoop of in de GROENE Kliko- dan komt het weer terug op aarde als voedsel voor de volgende generatie (eetbare) planten! Onderzoek van de gemeente heeft aangetoond dat juist het keukenafval in Wassenaar teveel in de grijze ton terechtkomt. Dat is dan dubbel verspild.

VerspillingsvrijeweekLogo