Skip to content

Inburgering van de toekomst, Voorschoten maakt plannen

18 september 20212 minute read

In september bestaat het Taalhuis van Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 5 jaar! Een mooi moment om bij stil te staan en om vooruit te kijken. Daarom organiseerden Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar en gemeente Voorschoten op 15 september een bijeenkomst om in gesprek te gaan met lokale partners over de dienstverlening aan Voorschotense statushouders en nieuwkomers.

Op 1 januari 2022 wordt een nieuwe inburgeringswet van kracht. Hierbij krijgt de gemeente de regie om nieuwkomers zo snel mogelijk mee te laten doen. Dit betekent dat er extra taken bijkomen voor het Taalhuis en haar lokale partners. Gemeente Voorschoten, Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar en Voorschoten voor Elkaar bespraken hoe zij elkaar en hun lokale partners kunnen versterken bij de dienstverlening aan de nieuwe inwoners zodat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen in Voorschoten.

Met deze bijeenkomst is een goede basis gelegd en kunnen de organisaties de komende tijd de plannen voor de inburgering van nieuwkomers verder uitwerken en zo het Taalhuis nog veelzijdiger maken. “Het is belangrijk om hierin gezamenlijk op te trekken, zodat we dit zo goed mogelijk kunnen organiseren voor de nieuwe inwoners . We weten elkaar altijd al te vinden en ook nu gaat dat zeker lukken.” aldus Mariska Koning, directeur Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar.

Jubileumviering met hapjes uit de hele wereld

’s Middags werd de verjaardag van het Taalhuis ook nog feestelijk gevierd met een multiculturele High Tea. De bezoekers konden genieten van hapjes uit de hele wereld die door deelnemers van het Taalhuis waren gemaakt.

Tijdens het snoepen kwam het gesprek op de mogelijkheid om eigen baksels te verkopen of om multiculturele maaltijden te organiseren. Een ruimte met een goede keuken zou hiervoor ideaal zijn. Wethouder Paul de Bruijn, wethouder sociaal domein, economie en cultuur, was bij de netwerkbijeenkomst en de High Tea aanwezig. Hij was erg enthousiast over deze ideeën. “Als mensen niet alleen de Nederlandse taal leren maar op deze manier ook geld kunnen verdienen met hun talent, zullen ze zich nog beter thuis voelen in Voorschoten.”

Tags

BibliotheekInburgeringOBVWTaalhuisVoorschoten
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top