Skip to content
Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

Herinneringsplaquette V2-lancering overhandigd aan burgemeester

22 oktober 20212 minute read

Wassenaar krijgt een herinneringsplaquette ter herinnering aan de eerste V2-raketlancering, op 8 september 1944, in Wassenaar. Afgelopen woensdag is de plaquette overhandigd aan burgemeester Leendert de Lange.

IMG 0129De plaquette is aangeboden door de International Association for the Advancement of Space Safety (IAASS). Een delegatie was woensdagmiddag aanwezig bij de overhandiging. De bronzen plaquette zal op de herdenkingsplaats worden geïnstalleerd ter vervanging van de huidige kunststof plaat. 

Burgemeester Leendert de Lange toonde zich dankbaar. “Dankzij de IAASS krijgt Wassenaar er een waardig oorlogsmonument bij. Wij zullen hier tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei 2022 bij stilstaan.” Leendert de Lange memoreerde tevens de speciale plaats van Wassenaar in de geschiedenis van de ruimtevaart. “De lanceringen die daar plaatsvonden leidden enerzijds tot veel leed, maar anderzijds luidden zij ook een nieuw tijdperk in.” Hij sprak daarbij over de twijfelachtige eer die Wassenaar te beurt viel in de geschiedenis van de ruimtevaart. 

Marian van Rossem, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Wassenaer, was eveneens ingenomen met de nieuwe plaquette. “De sokkel waarop de plaquette bevestigd wordt zal hoger zijn dan van het bestaande monumentje en daarmee wordt het nieuwe monument een echte eyecatcher.” Tijdens de overhandigingsplechtigheid nam ze de aanwezigen mee terug naar 8 september 1944, de dag van de eerste operationele V2-lancering.

 

IMG 0171

Het hele gezelschap met de nieuwe bronzen herinneringsplaquette. 

Tags

GemeenteHerinneringsplaquetteTweede WereldoorlogV2-lanceringWassenaar
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top