Skip to content
Fotocredit: Hart voor Meijendel

NPHD: “Bezoekers aan de randen opvangen “ – steun voor Hart voor Meijendel

30 november 20213 minute read

“Voorlopig geen officiële status voor Nationaal Park nieuwe stijl Hollandse Duinen”. Dit is de beslissing die de minister van LNV heeft genomen naar aanleiding van het kritische advies van de Commissie Nationale Parken. De potentie van een nationaal park is volgens de commissie aanwezig, maar bereikbaarheid en duurzaam toerisme moet anders. Met dit advies voelt Werkgroep “Hart voor Meijendel” zich stevig gesteund in haar oproep aan Dunea, gemeenten en provincie om direct te stoppen met het positioneren van het Hart van Meijendel als recreatieve “Poort” tot het nationaal park en de lopende vergunningaanvraag voor nog meer ontwikkelingen stil te leggen.

De Commissie is in haar advies namelijk kritisch over de poorten en parkways (verbindingsroutes). Deze kunnen volgens de commissie goed helpen bij het beheersen van de recreatiedruk en het verduurzamen van toerisme, maar hoeven niet binnen de begrenzing van het nationaal park te liggen. Integendeel zegt de Commissie zelfs: het verleggen van de druk naar buiten het nationaal park ligt meer in de rede. Dit advies is in lijn met het model voor duurzame natuurrecreatie dat wetenschappers van de Universiteit Wageningen en belangrijke experts hebben ontwikkeld. Dit model wordt wijdverbreid gebruikt in Europese en Nederlandse nationale parken en natuurgebieden: bezoekers worden zoveel mogelijk aan de randen of buiten het natuurgebied opgevangen en verleid om daar te blijven met speeltuinen en/ of parkeergelegenheid. Het hart van het natuurgebied is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Op deze manier wordt de natuur zo min mogelijk verstoord en het unieke duinlandschap beschermd.

Hierover maakt de Commissie overigens nog een belangrijke opmerking. Zij waarschuwt voor blijvende risico’s van de grote belasting van de natuurgebieden door stikstof en het verdrogende effect van waterwinning. Natuurkernen zijn met de Natura 2000 status op papier beschermd, maar dit betekent volgens de Commissie nog niet dat de natuurwaarden met de plannen voor een Nationaal Park daadwerkelijk beschermd zijn. Kortom: er is volop werk aan de winkel voor Dunea, provincie en gemeenten om de Commissie en de minister te overtuigen dat dit Nationaal Park nieuwe stijl meer is dan een marketinginstrument om meer toeristen te trekken.

In de pers en op social media legt Dunea in haar reactie de nadruk op de huidige begrenzing met daarin Den Haag, Rijswijk en Leidschendam, de bollenvelden en zelfs het kassengebied van het Westland. Deze past niet binnen de huidige wetgeving omtrent Nationaal Parken. Minder aandacht krijgen de opmerkingen over de parkpoorten en de ondergrondse waterstromen van oost naar west en vragen over de impact van de waterwinning in de duinen. Op deze punten moet Dunea dus ook aan de slag.

Werkgroep Hart voor Meijendel vraagt Dunea om snel maatregelen te nemen om daadwerkelijk de recreatiedruk op het prachtige natuurgebied af te laten nemen door snel een gespreide en ecologisch verantwoorde zonering van bezoekers in te voeren: zoals deze door wetenschappers is ontwikkeld en in èchte Nationale Parken in heel Europa is ingevoerd.

Tags

Hollandse DuinenStatusWassenaarWerkgroep Hart voor Meijendel
Gerelateerde artikelen
Back To Top