Fotocredit: Ad Bruijns. Noah krijgt de eerste prijs uitgereikt door Grootmeester Peng Zhaoqin.

Noah Ritzerveld weer Nederlands schaakkampioen

19 april 20223 minute read

In Tilburg organiseerde de KNSB het Nederlands jeugdschaakkampioenschap in de E-categorie t/m 10 jaar. Op twee dagen streden 45 deelnemers in 9 ronden Zwitsers om de titel. Tweevoudig Nederlands kampioen Noah Ritzerveld, lid van de schaakclubs Bobby Fischer Wassenaar en Discendo Discimus Den Haag, moest zijn NK-winst t/m 9 jaar in 2021 verdedigen in een zeer sterk veld. Hij stond derde op Elo-rating achter Akshaj Katpatal uit Lelystad (1596) en Freek Thijssen uit Son en Breugel (1562) met precies 1500.

In de eerste ronde speelde Noah met zwart tegen de onbekende Alexander Regterschot uit Aerdenhout. Hij won al na 5 zetten een pion, maar moest alle zeilen bijzetten, toen wit met een sterk centrum in de aanval ging. Tot tweemaal toe kon Alexander een volle loper winnen middels een horizontale penning, maar het was snel afgelopen, toen hij deze kansen niet greep. Het bleek de enige partij, waarin Noah, zij het slechts twee zetten, verloren stond.

Gewaarschuwd geen tegenstanders te onderschatten ging Noah verder en stond na 4 ronden met Hrdya Dinanath uit Den Bosch (vierde op rating) aan kop met 4 overwinningen. De Elo-favorieten Katpatal en Thijssen moesten reeds een nederlaag slikken. Noah kwam met zwart zeer goed uit de opening, won een gezonde pion, en creëerde zoveel dreigingen, dat hij bij zet 17 reeds een kwaliteit won. Tevreden kon hij de eerste speeldag afsluiten met 5 uit 5, een volle punt voor nummer 2.

Op de tweede speeldag begon Noah tegen de hoger geklasseerde Thijssen en Katpatal. Thijssen maakte op zet 17 een fatale positionele fout, maar tegen Katpatal moest Noah 23 zetten taai verdedigen, voordat hij alle aanval had afgeslagen. Op originele manier won hij een pion en omsingelde een tweede, en ging Katpatal in verloren stelling door de vlag. Ook in ronde 8 ging het van een leien dakje, en reeds voor de laatste ronde was Noah kampioen, hij stond 1,5 punt voor op de concurrentie.

In de laatste ronde ging Noah er nog eens voor zitten om zijn 100% score te behouden tegen Matthieu Guillaumond uit Amsterdam. Een prachtige manoeuvreerpartij, waarin Noah driemaal een remiseaanbod afsloeg, eerst een eeuwig paard tegen een zwakke loper had, later op de 49-ste zet op de open a-lijn binnendrong, met schaak een pionnetje kon snoepen en bij zet 60 mat of damewinst forceerde.

Het is een unicum, dat een speler met een 100% score van 9 uit 9 dit toernooi wint. Noah’s toernooiprestatie rating is 1998. De eindstand aan kop: 1. Noah Ritzerveld 9 pt, 2. Hrdya Dinanath 7,5 pt, 3. Akshaj Katpatal 7 pt, 4. Freek Thijssen 6,5 pt, 5. Matthieu Guillaumond 6 pt, 6. Viaan Gohill 6 pt. Het is voor Noah de derde keer, dat hij een nationale titel wint. Hij deed dat eerder in 2019 t/m 7 jaar en in 2021 t/m 9 jaar. In 2020 was er wegens de coronapandemie geen kampioenschap. Van de overige HSB-deelnemers werd Ngangbam Chinthang uit Voorburg tiende met 5,5 pt, Abel Drenthen uit Delft veertiende met 5 punten en Ryoga Okita uit Den Haag 31-ste met 4 punten.

Als Nederlands kampioen mag Noah naar het wereldkampioenschap in Georgië, dat in september plaats vind en maar liefst 2 weken duurt. Veertien ronden met één ronde per dag. Nummer twee Dinanath gaat naar het Europees kampioenschap in Turkije.