dinsdag 09 augustus 2022

R Rubrieken

Hier moet je rekening mee houden als beginnende ondernemer

Een beginnende ondernemer zijn is vaak spannend en leuk, maar je moet wel rekening houden met een aantal belangrijke dingen. Zo moet je ervoor zorgen dat je administratie altijd op orde is, dat de btw-aangifte op tijd binnen moet zijn en dat je de juiste verzekeringen af hebt gesloten. Daarnaast is het belangrijk om naast je huidige bankrekening een andere rekening te openen voor je zakelijke inkomsten en uitgaven.


Een zakelijke rekening openen
Als beginnend ondernemer is het aan te raden om een bedrijfsrekening te openen. Dat is vaak mogelijk bij dezelfde bank als waar je je huidige bankrekening hebt geopend. Een bedrijfsrekening heb je nodig zodat je je zakelijke inkomsten en uitgaven en je privé inkomsten en uitgaven gescheiden kunt houden. Ook is een zakelijke rekening openen als zzp’er belangrijk zodat de administratie op orde kan worden gehouden door de boekhouder, of eventueel door jezelf. Zo moet de balans altijd worden opgesteld en die moet kloppen met hetgeen wat op je rekening staat. Daarbij wordt de eventuele te ontvangen btw gestort op je zakelijke rekening.

Zo’n rekening openen kan vaak al binnen een aantal dagen. Meestal moet je hier een persoonlijke afspraak voor maken bij de bank. Er worden dan een aantal vragen gesteld en uiteraard laat je ook je uittreksel van de Kamer van Koophandel zien. Zo’n rekening is namelijk alleen bedoeld voor ondernemers. Gelukkig zijn er veel banken die pakketten aanbieden voor startende ondernemers. Naast het openen van een bankrekening, zorg je dus ook voor je boekhouding.

Boekhouding op orde

Het op orde hebben van je boekhouding is misschien wel het belangrijkste als ondernemer, of je nou een beginnend ondernemer bent of niet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je later allemaal rekeningen ontvangt omdat de administratie niet op orde is. Vraag jezelf daarom af of je zelf de boekhouding gaat doen of dat je hier iemand voor inschakelt. Veel zzp’ers doen het zelf, maar als je er niks vanaf weet is het beter om hier iemand voor in te schakelen.

Hier komen dan uiteraard wel kosten bij kijken, maar die zijn het zeker waard. De boekhouding is namelijk niet zomaar iets en er moet ook altijd rekening worden gehouden met eventuele nieuwe regels die zijn opgesteld. Als je zelf je boekhouding gaat doen, zijn er gelukkig veel handige programma’s die je kunt aanschaffen. Vaak hebben deze programma’s ook een hulplijn of een chat, zodat je altijd vragen kunt stellen als je ergens even niet uitkomt. Vergelijk een aantal programma’s met elkaar zodat je met een programma werkt dat het beste bij je past. Vaak is de eerste maand namelijk gratis, zodat je rustig kunt bekijken wat je ervan vindt!