Skip to content
Fotocredit: 113.nl

World Suicide Prevention Day 2022: praten helpt!

10 september 20222 minute read

10 september is het World Suicide Prevention Day. Een dag om stil te staan bij mensen die zijn overleden door zelfdoding, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfdoding geraakt zijn. De gemeente Wassenaar en haar samenwerkingspartners zetten zich al een aantal jaar in voor een dorp waar niemand alleen en radeloos sterft. De belangrijkste gedachte in de aanpak: hoe eerder mensen praten over suïcidale gedachten, hoe groter de kans dat ze de juiste hulp vinden.

Praat erover!

Wethouder Caroline Klaver-Bouman: “Aan iedereen die worstelt met mentale problemen of suïcidale gedachten zeg ik: praat erover. Met je naasten, je hulpverlener of met je huisarts. Er is een netwerk om je te helpen. Je staat er niet alleen voor.”

De huisarts kan snel en betrouwbaar doorverwijzen naar Sumona

Als iemand zich met suïcidale gedachten meldt bij de huisarts, verwijst de huisarts meteen naar de zorg die het best past op dat moment. Zo kan de huisarts bijvoorbeeld een casemanager van Sumona inschakelen. Sumona staat voor suïcide preventie, monitoring en nazorg. De casemanager neemt binnen een paar dagen contact op en helpt de zelfdodingsgedachten te verminderen. Bij de een is dat genoeg, die kan zelf weer verder. Een ander heeft meer hulp nodig. Dan begeleidt de casemanager iemand naar behandeling en houdt ze contact. Het extra vangnet helpt en geeft inwoners, huisartsen en betrokken hulpverleners het gevoel er niet alleen voor te staan. Suïcide preventie doen we samen!

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis). 113 is er ook voor naasten.

Tags

Bel 113GemeenteWassenaarWorld Suicide Prevention DayZelfmoord
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top