Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar/Patrick Kop

Verhalen en verdiepende thematafels voor een inclusief Wassenaar

24 september 20224 minute read

Ruim dertig Wassenaarders hebben in een interview één voor één hun verhaal gedeeld. Samen geven de verhalen een goed beeld van wat er goed gaat, en wat er beter kan in Wassenaar als het gaat om inclusie. “We zijn in korte tijd ontzettend veel te weten gekomen. We hebben bijvoorbeeld met internationals, ondernemers, mensen uit het onderwijs en andersdenkenden gesproken. Vanuit verschillende perspectieven hebben we een schat aan verhalen opgehaald. Dit is echt een hele mooie eerste basis om samen een Inclusie Agenda te gaan opstellen”, vertelt Anouk Bolsenbroek van Inclusionlab.

Een in Wassenaar wonende expat vertelt: “Toen ik als Amerikaanse net in Nederland kwam wonen, vond ik het spannend om mijn kind naar een Nederlandse hockeyclub te brengen. Dan sta je aan de zijlijn met al die Nederlands pratende ouders. Ik ben blij dat ik het toch heb gedaan. Ook door mijn werk sta ik nu veel meer midden in de Wassenaarse samenleving. Maar ik weet dat er ook veel expats zijn die het nog niet goed aandurven.”

“Je denkt als arts dat je je goed kunt inleven in mensen die leven met een beperking. Maar dat is lang niet altijd zo. Ook al ben ik een empathisch arts. Ik kijk naar de oorzaak van pijn op de borst bijvoorbeeld. Maar hoe ziet de rest van het leven eruit als je een beperking hebt? Daar heb ik geen weet van. Hoe is het als iemand je iedere dag moet helpen om je bed uit te komen? En bij het doen van de boodschappen? Dat kan vanwege de ontoegankelijkheid van parkeerplekken, stoepen en winkels al een erg grote onderneming zijn”, zegt een arts.

Van één-op-één naar groepsgesprekken: de thematafels

Na de interview-tweedaagse, is het nu tijd om per thema aan de slag te gaan. Tijdens een thema avond gaan inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente samen verder in gesprek over de betekenis van inclusie voor een specifiek levensthema. Zoals onderwijs, de arbeidsmarkt, vrije tijd, de buurt, zorg en welzijn. We delen kennis en inspiratie over de inclusieve samenleving, en bespreken mooie voorbeelden en aandachtspunten in Wassenaar. Samen bedenken we agendapunten: concrete acties voor de komende vier jaar die moeten leiden tot een inclusievere samenleving. Wethouder Caroline Klaver-Bouman is blij dat de Inclusie Agenda nu echt vorm krijgt: “Ik ben heel benieuwd naar de thematafelgesprekken en sluit zeker een avond aan.”

Schuif aan bij een van de thematafels in oktober

We starten op 6 oktober met de thematafel Cultuur, vrije tijd en sport in de Warenar. Iedereen kan aanschuiven bij de thematafels. Bepaalde kennis of ervaring is niet nodig. U kunt zich aanmelden via de website van de gemeente voor een of meerdere thematafels en/of de werkconferentie. Of u kunt contact opnemen met Bram de Vries via 06 – 10699163 of wassenaar@inclusionlab.nl. Bij Bram kunt u ook terecht als u liever niet deelneemt aan een groepsgesprek, maar wel uw verhaal wilt delen.

Samen werken aan een Lokale Inclusie Agenda

We willen dat iedereen in Wassenaar kan meedoen en zich welkom voelt. Jong en oud. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, geslacht, seksuele voorkeur, inkomen, talenten en beperkingen u heeft. Meedoen betekent onder andere dat u kunt deelnemen aan het Wassenaarse onderwijs, sport- en cultuur; een baan en een inkomen heeft; en gebruik kunt maken van goede zorg en dienstverlening. Meedoen betekent ook dat u een bijdrage kunt leveren en dat u gewaardeerd wordt. We weten dat sommige dingen goed gaan en andere dingen beter kunnen. Daarom werken we dit jaar samen met inwoners, bedrijven, scholen, clubs & verenigingen, maatschappelijke organisaties aan een Lokale Inclusie Agenda. De mensen van Inclusionlab helpen ons hierbij.

 

Tags

GemeenteInclusieLokale inclusie agendaThematafelsWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top