woensdag 21 februari 2018

P Politiek

HartvoorWassenaar: Het spel rond Wassenaar

Wassenaar - Wat een paar jaar geleden begon met de eerste geruchten over een fusie met Voorschoten is nu in een lelijk eindspel gekomen. De nieuw benoemde tijdelijke burgemeesters moeten het op lokaal niveau gaan organiseren.

Als je door alle rook heen kijkt, dan is een aantal dingen steeds duidelijker.
Voorschoten moet fuseren. Financieel aan de grond. En Leiden wil Voorschoten graag overnemen.
Voorschoten en Leiden grenzen aan elkaar. En Voorschoten deelt politie, brandweer, woonvoorzieningen en nogal wat andere zaken met Leiden. Splitsen wordt heel lastig. Duur en jaren ellende.

Eigenlijk is het enige wat Wassenaar met Voorschoten bindt, de gemeenschappelijke ambtenarenorganisatie. En heel veel andere dingen niet.
De ambtenarenorganisatie is makkelijk te splitsen. Binnen een jaar geregeld en de kosten zullen niet toenemen.
Het is veelzeggend, maar de provincie staat niet toe dat de ambtelijke organisaties van Voorschoten en Wassenaar in hetzelfde kantoor gaan zitten. Een plan voor kostenbesparingen dat dus niet mag worden uitgevoerd, maar belangrijker, het zegt veel over wat de provincie eigenlijk wil: geen fusie van Voorschoten en Wassenaar.

De provincie wil Voorschoten aan Leiden toevoegen. En Wassenaar aan Den Haag. Einde gezeur.
Want Den Haag heeft heel grote belangen bij de overname van Wassenaar. En die liggen vooral bij het inrichten van de (nu nog) groene ruimte tussen de Landscheidingsweg en de gemeentegrens van Den Haag.

Belangrijk is te weten dat de provincie wil dat tot 2050 in Zuid-Holland minimaal 230.000 woningen worden gebouwd. Maar Den Haag heeft geen ruimte. Die ruimte ligt wel boven Den Haag, in Wassenaar. Maar daar mag Den Haag niets beslissen, want dat is Wassenaars grondgebied. En Wassenaar wil dat het groen gebied blijft.
Maar stel je nu eens voor dat het, door overname van Wassenaar, Haags grondgebied wordt. Als gemeente neem je vervolgens het besluit er 15.000 woningen te bouwen.

Duindigt komt beschikbaar. Maar nog sterker, heel veel van de grond die daar op Wassenaars grondgebied ligt, is al tientallen jaren eigendom van de Gemeente Den Haag.
Wie wist dat de Amerikaanse Ambassade gebouwd wordt op grond die eigendom was van Den Haag? Of dat de velden van HGC liggen op grond die eigendom is van Den Haag?

Den Haag slaat twee vliegen in een klap. Ze kan haar huizen bouwen en ze kan haar grond (duur) verkopen. En zo gaat dat dan wanneer bestuurders “groot denken”.

HartvoorWassenaar is voor de zelfstandigheid van Wassenaar. We strijden voor behoud van ons woon- en leefklimaat.

HartvoorWassenaar, dat klopt voor een dorp in balans
Henri Hendrickx, fractievoorzitter

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

 

@wassenaarders

Wed Feb 21 10:44:26 +0000 2018

The Tickets in Bibliotheek Wassenaar #Wassenaar #OBVW #TheTickets https://t.co/6tXsFiG1Vc
Wed Feb 21 09:34:06 +0000 2018

VVD (lijst 1) stelt graag Gerbrand Nijman op plaats 10 aan u voor #Wassenaar #VVD #GR2018 https://t.co/2xJv9TDpVi