Skip to content

De Brittenburg: vijf eeuwen fascinatie voor een Romeins fort

25 september 20153 minute read

Wassenaar – Al eeuwenlang bestaat er een fascinatie voor het ‘verdronken’ Romeinse fort nabij Katwijk aan Zee. De Romeinse ruïne, die in de zestiende eeuw dankzij enkele heftige stormen even zichtbaar was, is lang geleden in zee verdwenen. Op donderdag 1 oktober om 20.15 uur komt em. prof. dr. F.C.J. Ketelaar op Kasteel Duivenvoorde vertellen over deze unieke ruïne en zal hij ingaan op de bijzondere band die Duivenvoorde met de Brittenburg heeft.

Romeinse ruïne
De Brittenburg is een Romeins fort nabij Katwijk aan Zee. De fundamenten van het enorme bouwwerk zijn zo’n 75 bij 75 meter, dat qua grootte ongeveer vergelijkbaar met het Koninklijk Paleis op de Dam. Eeuwenlang is het fort verborgen geweest onder de zeespiegel, tot enkele flinke stormen in de zestiende eeuw de overblijfselen ineens blootlegden. Helaas verdwenen de sporen steeds weer na enkele dagen. Maar aangespoelde voorwerpen als stenen met inscripties en zilveren munten bevestigden dat er zich resten van een Romeins gebouw moesten bevinden. Sindsdien bestaat er een diepe fascinatie voor de Brittenburg waarbij het Romeinse fort met name onder historici, verzamelaars en antiquairs al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt.

Brittenburg & Duivenvoorde
De diepgewortelde fascinatie voor de Brittenburg is ook terug te vinden op Kasteel Duivenvoorde. In het voorhuis van het kasteel bevinden zich namelijk twee ingemetselde stenen met Romeinse inscripties. De bijzondere stenen, daterend uit de tweede of begin derde eeuw na Christus, waren – naar men dacht – afkomstig van de Brittenburg. De stenen, die al langer in familiebezit waren en voorheen in Den Haag bewaard werden, zijn door Jacob van Wassenaer (1649-1707), eigenaar van Duivenvoorde, in 1699 overgebracht naar Duivenvoorde. Daar zijn ze nu nog steeds zichtbaar.

Schenking prenten
Deze aantoonbare band tussen de eigenaren van Duivenvoorde en de Brittenburg heeft professor Ketelaar, voormalig algemeen rijksarchivaris en emeritus hoogleraar archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, doen besluiten zijn bijzondere Brittenburg-verzameling aan de Stichting Duivenvoorde te schenken. De verzameling omvat 37 prenten en kaarten van de ruïne van het Romeinse fort uit de zestiende tot twintigste eeuw. Bijzonder zeldzaam is de prent van Van Deutecom uit 1588. Professor Ketelaar doet al jarenlang onderzoek naar de Brittenburg en schreef meerdere boeken over het Romeinse fort. Tijdens de lezing zullen ook enkele prenten en boeken worden tentoongesteld.

Informatie & kaarten
De lezing vindt op donderdagavond 1 oktober plaats in de Marotzaal op Kasteel Duivenvoorde en zal aanvangen om 20:15 uur. Speciaal voor deze gelegenheid kunt u de lezing combineren met een rondleiding door Kasteel Duivenvoorde voorafgaand aan de lezing (19.00 uur). Een van onze gidsen neemt u mee door de tentoonstelling ‘Adellijke familieportretten op Duivenvoorde’, langs prachtige en bijzondere adellijke portretten die nooit eerder in deze samenstelling op het kasteel te zien zijn geweest. Kaarten zijn verkrijgbaar via onze webshop op www.kasteelduivenvoorde.nl of aan de zaal. De kosten zijn: lezing € 5 p.p. en lezing en rondleiding € 10 p.p.

Kasteel Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten

T: 071-5613752
E: activiteiten@kasteelduivenvoorde.nl
W: www.kasteelduivenvoorde.nl

Tags

DuivenvoordeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top