zaterdag 17 augustus 2019

P Politiek

HartvoorWassenaar: wordt ons een fusie opgelegd?

Wassenaar - In Voorschoten zijn de rapen gaar. De gemeente is onder toezicht geplaatst vanwege financieel wanbeleid. De provincie heeft het vanaf nu voor het zeggen. Het kan snel gaan: in 2012 financieel kerngezond en nu onder streng toezicht. Oorzaak: te veel geld uitgegeven voor fantastische plannen.

Ook kreeg Voorschoten te verstaan dat ze moet samengaan met een andere gemeente. Leiden is kandidaat. Maar Voorschoten wil niet bij Leiden. Daarom beweegt Voorschoten nu hemel en aarde om met Wassenaar te fuseren. Voor de derde maal in korte tijd heeft de Voorschotense raad die van Wassenaar uitgenodigd om te overleggen. Er werd bijna gesmeekt om een fusie.
Wel gênant: jaren financieel wanbeleid en als het verkeerd afloopt het prijskaartje bij Wassenaar neerleggen. Niet leuk.

Ondertussen besluit Voorschoten, zonder overleg met Wassenaar, een onderzoek te “verdiepen” naar het ambtelijke apparaat van Wassenaar en Voorschoten. Met als waarschijnlijke uitkomst: Fusie met Wassenaar is het beste (voor Voorschoten). En er zullen allerlei argumenten bedacht worden waarom het voor Wassenaar ook beter is.

Het doet denken aan het besluit, 5 jaar geleden, om de ambtelijke organisaties van Wassenaar en Voorschoten te fuseren. De burgemeester verdedigt het met vuur en vlam: beter en efficiënter. Het was zeker geen opmaat naar een fusie met Voorschoten. Onderzoek was nauwelijks gedaan, maar het moest. Het was de moderne toekomst, en zo wilde Den Haag het.
Het is nooit een succes geweest, eigenlijk een mislukking. Veel te duur en de kwaliteit kan veel beter. Voor de goede orde: dit ligt niet aan de individuele ambtenaren.

Wat staat Wassenaar te doen?

We moeten even wachten wat de Commissaris van de Koning uit de hoge hoed haalt.
Verrassingen (vervelende) sluiten we (zeker) niet uit, want het wordt steeds duidelijker dat er een schimmig spel wordt gespeeld met onduidelijke bedoelingen.

Verreweg het beste is zo snel als mogelijk een goede Burgemeester, en een duurzaam financieel beleid. Dat is het enige wat vertrouwen geeft.
We zijn er ook van overtuigd dat een gemeente als Wassenaar groot genoeg is om een eigen compact en effectief ambtenaren apparaat te hebben. Er zijn vele voorbeelden van nog kleinere gemeenten die het uitstekend doen.

Wat ons enigszins verbaast is dat bijna alle partijen als makke lammeren afwachten wat er gaat gebeuren. Toch heeft iedere partij zich gebonden aan de zelfstandigheid van Wassenaar.

Misschien moeten we alle Wassenaarders maar eens vragen wat ze willen. Dan heeft iedereen duidelijkheid.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in balans

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief