zaterdag 12 juni 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar en Avalex

Wassenaar - HartvoorWassenaar heeft zich even aan de zijlijn opgesteld, vanwege de landelijke verkiezingen en om te zien hoe het zich ontwikkelt met de nieuwe burgemeester.
Deze week nog een keer: Avalex. Wat ons stoort is dat de politiek doet of z’n neus bloedt. Avalex krijgt de schuld van alles. Maar als ik zie hoe hard die mensen achter de Avalex auto aanrennen en met welk tempo ze werken, dan denk ik: aan hen ligt het niet.

Even terug:
De gemeente heeft de wettelijke plicht er voor te zorgen dat huisvuil wordt opgehaald.
Vaak doet een gemeente dat zelf . Wassenaar doet het ook zelf, maar dan met een aantal gemeentes in Avalex. Er zijn grote financiele problemen geweest, maar de laatste jaren gaat het redelijk met Avalex. Maar het punt. Gemeentebesturen zijn dus verantwoordelijk, en niet Avalex.

En ineens wordt in Den Haag besloten dat we, ook in Wassenaar, de “circulaire” economie moeten opzetten. Afval mag niet meer, we moeten alles hergebruiken.
Het wordt nog mooier: we moeten mensen bewust maken van het feit dat ze afval produceren!!!
Dus wat doen we: we laten mensen waardevolle spullen uit het afval scheiden, dat halen we op, en de rest mogen ze zelf wegbrengen naar een container “ergens in de buurt”.
Zodat mensen “bewust” minder afval gaan produceren.
De betutteling ten top. Het gemeentebestuur misbruikt hiermee haar plicht om huisvuil op te halen.

En wordt het goedkoper? Welnee. Alleen maar duurder. Wat we nu hebben meegemaakt is dat de grijze bak per twee weken wordt geleegd. Gelukkig wordt de GFT bak tot de winter weer wekelijks opgehaald. Gaan de tarieven omlaag hierdoor: Nee.
En de gemeente is aan het uitzoeken waar de restafval containers in Wassenaar moeten komen. Ze zijn geschrokken van de kosten. Dan maar minder containers. Ofwel: maximale afstand 250m. Ik zie mijn buurvrouw al met haar rollator 500 m op en neer gaan naar zo’n container. Mooi weer OK, maar ook in de winter.

HartvoorWassenaar heeft als enige tegengestemd. We hebben onderzoek gedaan, en zijn bij de grote afvalverwerkers op bezoek geweest. We zijn er van overtuigd, met velen, dat nascheiding bij de vuilverwerker de beste oplossing is.
Voor ons is er maar een oplossing: één bak voor het dagelijkse huisvuil inclusief GFT, wekelijks opgehaald. Papier en glas apart. Minder kosten, betere service, veel minder milieubelasting.

Voor HartvoorWassenaar is dit een verkiezingsonderwerp. Want dit is wat we willen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een dorp in Balans.