Ga naar hoofdinhoud

Handreiking voor beheer en herstel Zocherparken

12 april 20172 minute read

Wassenaar – Op vrijdag 7 april heeft Marijke van Dobben de Bruijn, lid van provinciale staten van Zuid-Holland, het rapport over de Kwaliteitsimpuls voor de Zocherparken in Zuid-Holland overhandigd aan de vertegenwoordigers van de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg. Deze presentatie vond plaats tijdens een druk bezocht symposium op Raadhuis De Paauw.

Vier leden van de familie van tuinarchitecten Zocher hebben vanaf het einde van de 18de eeuw over een periode van zo’n 150 jaar vele parken aangelegd in landschapstijl. Ze waren in hun tijd zeer beroemd met hun parken die ze aanlegden in een natuurlijk ogende romantische stijl. Kenmerkend zijn de slingerpaden door bossen en weides met verrassende doorkijkjes en vergezichten naar buiten of de ruime waterpartijen en beekjes. Door de tand des tijds is de rijke schakering aan beplanting minder geworden en zijn sommige structuren aangetast.

Dit was een reden voor de vier gemeenten om gezamenlijk bij de provincie Zuid-Holland een projectvoorstel in te dienen bij de Erfgoedtafel van de landgoederenzone. Deskundigen hebben alle kenmerken van de parken in kaart gebracht en beschreven hoe de parken hersteld en beheerd zouden moeten worden.

De resultaten zijn gepresenteerd door de onderzoekers Korneel Aschman, Peter Verhoeff en Ronald van Immerseel. Daarnaast heeft Wim Borgdorff, eigenaar het aan de Vliet gelegen buiten Vredenoord, verteld over zijn ervaringen bij het herstel van zijn Zocherpark. Wethouder Inge Zweerts de Jong van de gemeente Wassenaar schetste een beeld van het belang van de parken voor bewoners en bezoekers van Wassenaar en hoe de gemeente hiervoor draagvlak en betrokkenheid creëert.

Website en folder
De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd via de website www.zocherparken.nl. Daarnaast is een publieksbrochure gemaakt om de parken meer bekendheid te geven en wandelaars uit te nodigen de Zocherparken in de Landgoederenzone Zuid-Holland te bezoeken. De brochures worden op verschillende uitgiftepunten in het gebied neergelegd.

Tags

HandreikingWassenaarZocherparken
Gerelateerde artikelen
Back To Top